Internacional 17/10/2019

Trump li va dir "ximple" a Erdogan just abans que comencés l'ofensiva turca al Kurdistan sirià

Va enviar una carta amb to col·loquial al seu homòleg turc

Ara
3 min
Donald Trump parlant amb el secretari de Defensa, Mark Esper.

BarcelonaLa particular visió de la diplomàcia que té Donald Trump ha reaparegut en tot el seu esplendor amb la crisi al Kurdistan sirià. El president dels Estats Units ha decidit que no en té prou de gestionar la situació amb retirades de tropes de la zona, que han escandalitzat fins i tot a membres del seu propi partit, i amb amenaces de guerra econòmica a Turquia, sinó que ha de fer entrar en escena una altra eina: l'insult directe. "Idiota" ha estat la paraula triada per referir-se al president turc, Recep Tayyip Erdogan, en una comunicació oficial, i "té problemes al pis de dalt" l'expressió escollida per definir Nancy Pelosi, la presidenta de la cambra de representants dels EUA.

El primer dels casos es remet a una carta que Trump va enviar a Erdogan el passat 9 d'octubre, i que la Casa Blanca ha fet pública la matinada de dijous. El to de la missiva és de pur Trump. "Treballem per fer un bon acord! Vostè no vol ser responsable de l'esclavització de milers de persones, i jo no vull ser responsable de destruir l'economia turca; i en soc capaç", diu al primer paràgraf. "La Història el mirarà favorablement si soluciona això de la manera més correcta i humana. El mirarà per sempre com el dimoni si no fa les coses ben fetes", diu al tercer. I llavors el remat: "No sigui un tipus dur. No sigui ximple".

La carta de Trump a Erdogan / REUTERS

L'èxit de l'estratègia va ser escàs, perquè va ser el mateix dia que Erdogan rebia la carta que l'exèrcit turc va iniciar l'ofensiva contra les posicions kurdo-sirianes . En públic el govern turc ha mantingut silenci fins ara, que s'ha fet pública la lletra. Fonts presidencials han indicat a la BBC que "el president Erdogan va rebre la carta, la rebutjar completament i la va llençar a la paperera".

De fet, s'hi ha pronunciat fins i tot el Kremlin, que està escalfant la visita del president rus, Vladímir Putin, a Erdogan el proper dimarts. "No et trobes massa sovint aquesta mena de llenguatge en la correspondència entre caps d'estat. És una carta altament inusual", ha comentat amb finor el portaveu Dimitry Peskov.

Enfrontament amb Pelosi

El segon menyspreu va arribar després d'una més que tensa reunió a la Casa Blanca sobre el conflicte a Síria, precedida d'una votació al Congrés en què es va rebutjar la retirada de tropes del Kurdistan sirià. Via Twitter, Trump va escriure: "Nancy Pelosi necessita ajuda urgent! O té algun problema al pis de dalt, o simplement no li agrada el nostre gran país. Ha patit un col·lapse total avui a la Casa Blanca. Ha estat trist veure-ho. Pregueu per ella, és una persona molt malalta". Poc després va fer un segon tuit en què qualificava la presidenta parlamentària d'"inestable i nerviosa".

El líder demòcrata a la cambra, Chuck Summer, va explicar en roda de premsa: "[la Nancy Pelosi] Ha mantingut la calma del tot, però ell [Trump] li ha dit política de tercera classe. Ens va dir que en aquesta crisi hi ha implicats comunistes i que 'a vosaltres, nois, això potser us agrada'". I poc després la mateixa Pelosi va qualificar Trump de "perturbat" i va assegurar que el vot dels congressistes "l'ha fet col·lapsar".

stats