Internacional 29/06/2019

Trump ofereix a Kim Jong-un una "encaixada de mans" a la frontera amb Corea del Sud per refer ponts

Pyongyang accepta la proposta de la Casa Blanca i la trobada es podria fer demà diumenge

Ara
2 min
Trump, entre la primera dama sud-coreana Kim Jung-sook  i el president, Moon Jae-in, a l'arribar a Seül

BarcelonaAmb la treva signada amb la Xina per aturar la guerra comercial, Donald Trump se n'ha anat de la cimera del G-20 fent escala a Seül, on ha arribat aquest dissabte amb les expectatives de reunir-se amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, a la zona desmilitaritzada de la frontera (DMZ). El president nord-americà ha fet la proposta via Twitter: "Si el líder de Corea del Nord veu això, m'agradaria trobar-me a la frontera només per encaixar-nos les mans i saludar-nos", ha escrit a la seva xarxa social preferida i on acostuma a fer grans anuncis o a criticar rivals.

Des de Pyongyang, ja han recollit el guant i, a través de la viceministra d'Exteriors, Choe Son-hui, ha qualificat la proposta de "molt interessant" per refer les relacions bilaterals, tocades des del fracàs de la cimera a Hanoi, en què Trump i Kim van ser incapaços d'arribar a cap acord sobre la desnuclearització de Corea del Nord. Tot i que no hi ha cap data oficial, l'agència oficial nord-coreana donava per feta la trobada, que es pot celebrar demà diumenge.

Protesta a Seül contra la presència de Donald Trump a Corea del Sud

Malgrat prendre la iniciativa, Trump ha rebaixat la rellevància de la trobada. "No direm que és una cimera, sinó que l'anomenarem una encaixada de mans, si escau. Crec que a ell li agradaria fer-ho, i a mi no em faria res, perquè demà vaig a la DMZ", ha afegit el president nord-americà, que ha valorat la rapidesa dels nord-coreans en respondre a la invitació.

Sigui com sigui, la simple encaixada suposarà una imatge de fort impacte simbòlic i més si finalment creua la línia fronterera i trepitja territori nord-coreà, perquè es convertiria en el primer president nord-americà a fer-ho. No obstant, Washington manté les sancions contra el règim comunista perquè encara no ha donat proves que ha eliminat els seus programes nuclears. De fet, Pyongyang ha tornat a fer proves de míssils, fet que per a la Casa Blanca és un fet "inacceptable".

stats