Internacional 04/06/2019

Trump torna a exigir als membres de l'OTAN que compleixin amb les obligacions financeres de l'Aliança

El president confia tancar un acord comercial amb el Regne Unit un cop completat el Brexit

Quim Aranda
2 min
Donald Trump i Theresa May, en la conferència de premsa d'aquest migdia a Londres / NEIL HULL / EFE

LondresEl president nord-americà, Donald Trump, ha recordat aquest dimarts al migdia que els membres de l'OTAN "han de complir les seves obligacions [financeres]" i que "no tenen cap altra opció" que destinar el 2% del seu PIB a la despesa militar quan arribi el 2024. Ho ha fet en la conferència de premsa conjunta que ha protagonitzat amb la 'premier' britànica, Theresa May, culminació del matí de treball que tots dos i altres membres dels seus respectius equips de govern han mantingut a Downing Street, en el segon dia de la visita d'estat que fa al Regne Unit el mandatari nord-americà.

La compareixença de May i Trump ha tingut lloc molt pocs minuts després (i a molt poca distància) de l'aparició del cap de l'oposició laborista, Jeremy Corbyn, que s'ha adreçat als milers de manifestants que han recorregut aquest matí el centre de la capital britànica com a protesta contra les polítiques de Trump i pel tracte que li ha dispensat el govern May.

Sobre aquesta qüestió, Trump ha assegurat que no ha vist cap gran protesta al centre de Londres. L'únic que sí que ha vist, però, han sigut "els milers de persones" que aquest dilluns i aquest dimarts han acompanyat els desplaçaments de la comitiva presidencial en els breus recorreguts en cotxe entre el Palau de Buckingham, l'abadia de Westminster i Downing Street. Trump, que ha acusat els mitjans de comunicació d'escampar "notícies falses" relatives a la magnitud de la protesta, ha fet exactament el mateix al referir-se a les esmentades "milers de persones".

Preguntat per la intervenció del líder laborista en la manifestació contra la seva presència a Londres, Trump ha afirmat que Corbyn, a qui ha descrit com "una força negativa", va demanar veure'l durant la visita. "Però vaig dir que no". Fonts del Partit Laborista han confirmat la petició, però no han revelat quan es va produir.

D'altra banda, Trump també s'ha referit als possibles tractes comercials a què poden arribar el Regne Unit i els Estats Units un cop es completi el Brexit. En aquest sentit, el president nord-americà ha insistit que el Sistema Nacional de Salut haurà d'estar damunt de "la taula" en qualsevol conversa comercial posterior a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. "Quan es tracta d’un pacte comercial, tot està sobre la taula. Així, doncs, l'NHS o qualsevol altra cosa". La possibilitat que la sanitat pública caigui en mans de les companyies nord-americanes és pràcticament un tabú per a la gran majoria de la societat britànica. Fins i tot per a bona part dels candidats a liderar el Partit Conservador, un cop Theresa May formalitzi el seu adeu divendres vinent.

En relació a la compareixença de premsa que els dos líders van protagonitzar l'any passat, Donald Trump ha sigut molt més discret. No ha volgut fer sang amb Theresa May i ha assegurat que la 'premier' mereix crèdit i respecte pels esforços que ha fet per sortir de la UE amb un acord. Un acord que May, en l'última gran compareixença política de la seva carrera, ha tornat a defensar.

stats