Internacional 21/02/2018

Trump ordena prohibir els dispositius que converteixen armes en metralladores

El president rebrà avui els estudiants de l'institut de Parkland on es va produir l'última massacre

Ara
2 min
Tyra Hemans, alumna de l'institut Marjory Stoneman Douglas, parla amb el representant de Florida Wengay 'Newt' Newton, durant una vetlla a Tallahassee.

BarcelonaEl president dels EUA, Donald Trump, ha ordenat al seu govern que adopti mesures per "prohibir tots els dispositius" que poden col·locar-se a les armes semiautomàtiques perquè disparin més de pressa, el mètode utilitzat per perpetrar la majoria de massacres.

"He signat un memoràndum perquè el fiscal general [dels EUA, Jeff Sessions] proposi regulacions que prohibeixin tots els dispositius que converteixen les armes legals en metralladores", ha afirmat Trump en un acte de condecoració a agents de l'ordre a la Casa Blanca. El president preveu que els tràmits perquè entri en vigor la mesura estaran a punt "molt aviat".

Els dispositius als quals es referia Trump es coneixen en anglès com a 'bump stocks' i poden incorporar-se a les culates dels fusells semiautomàtics per poder obrir foc de manera completament automàtica per tal de disparar més de pressa.

L'ús d'aquests accessoris va permetre que l'autor del tiroteig d'octubre a Las Vegas disparés 9 bales per segon des de la finestra d'un hotel i causés la mort de 58 persones i 489 ferits durant un concert a l'aire lliure.

Després d'aquest tiroteig, la Casa Blanca va afirmar que donava "la benvinguda a un debat" sobre la possibilitat de restringir la venda dels 'bump stocks', atès que les armes automàtiques estan prohibides als Estats Units i aquests mecanismes permeten simular-les.

"Som aquí perquè això no torni a passar mai més"

Els estudiants i pares activistes de l'escola de secundària de Florida, on 17 adolescents i membres del personal van ser assassinats la setmana passada en un tiroteig, participaran aquest dimecres en una concentració a la capital de l'estat per demanar la prohibició de fusells d'assalt. La massacre de la setmana passada, el segon tiroteig més mortífer en una escola pública a la història dels Estats Units, ha inflamat un debat nacional sobre els drets de posseir armes i ha fet que estudiants de tot el país, i especialment de l'escola afectada, Marjory Stoneman Douglas de Parkland, exigeixin mesures per a uns controls més estrictes d'armes de foc.

"Som aquí per assegurar-nos que això mai no torni a passar", ha afirmat Diego Pfeiffer, un directiu del centre, davant d'una multitud concentrada a la capital de Florida, Tallahassee, després d'arribar en autobús des de Parkland.

Tot i que la idea d'augmentar la regulació sobre els dispositius va rebre fins i tot el suport de diversos republicans tradicionalment contraris al control d'armes i de la mateixa Associació Nacional del Rifle (NRA), el debat al Congrés sobre el tema està estancat.

La portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, va dir en una conferència de premsa minuts abans de l'anunci de Trump que el president "no dona suport a l'ús dels 'bump stocks", i ha assegurat que aviat hi haurà notícies sobre aquest tema.

Dilluns, Trump va expressar el seu suport a un projecte de llei d'abast limitat que busca augmentar la cobertura i l'eficàcia de la base de dades nacional sobre antecedents criminals per impedir que les persones incloses puguin comprar armes.

El president rebrà aquest dimecres a la Casa Blanca estudiants i professors de diverses escoles del país, com ara alguns de l'institut de Parkland i persones afectades per altres tirotejos en centres educatius, com el de Columbine (Littleton, Colorado) el 1999 i el de Sandy Hook (Newtown, Connecticut) el 2012.

stats