Internacional 20/07/2017

Trump posa fi al suport de la CIA als rebels anti-Assad

Els Estats Units deixaran de proporcionar armes i entrenament a les tropes rebels sirianes, segons ha informat aquest dijous 'The Washington Post'

Agències
2 min
Les tecnològiques es protegeixen

WashingtonEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit suspendre el programa de la CIA dedicat a equipar i entrenar els grups rebels que lluiten contra el president Baixar al-Assad a Síria. Així ho ha anunciat aquest dijous el diari 'The Washington Post' citant alts funcionaris de l'administració nord-americana.

El programa de la CIA va començar l'any 2013 i va ser una de les peces centrals de la política de l'anterior president, Barack Obama (2009-2017), per intentar pressionar el règim del president Baixar al-Assad, la sortida del poder del qual l'anterior govern dels Estats Units veia com a única via possible per a la pau.

Segons el 'Post', Trump hauria pres la decisió d'eliminar el programa fa gairebé un mes, després d'una reunió al Despatx Oval de la Casa Blanca amb el director de l'agència, Mike Pompeo, i el general H.R. McMaster, assessor de Trump en assumptes de seguretat nacional.

La decisió es va prendre just abans de la reunió que van mantenir Trump i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, el 7 de juliol a Hamburg (Alemanya), en el marc de la cimera de líders del G-20.

Després d'aquesta trobada, Trump i Putin van anunciar un alto el foc al sud-oest de Síria, a les províncies d'Al-Sueida, Al-Quneitra i Deraa, properes a la frontera amb Jordània i on els rebels sirians a qui donava suport la CIA desenvolupaven des de fa temps les seves activitats.

Els funcionaris entrevistats asseguren que l'eliminació del programa secret "reflecteix" l'interès de Trump per treballar amb el Kremlin, ja que en el seu moment va considerar la idea d'armar els rebels sirians com un atac directe als seus interessos en la regió.

"La fi del programa és també un reconeixement de la influència limitada de Washington i del seu limitat desig de fer fora Al-Assad del poder", ha afegit el diari de la capital.

Segons els funcionaris citats pel diari sota condició d'anonimat, la decisió de posar fi al programa secret de la CIA no era una condició per a les negociacions per l'alto el foc, que es van desenvolupar durant setmanes entre els governs de Rússia, Jordània i els Estats Units.

La decisió de Trump no afecta l'altre programa que porta a terme el Pentàgon per entrenar els rebels que s'enfronten al grup jihadista Estat Islàmic (EI).

Trump ha repetit en diverses ocasions que la seva prioritat a Síria és acabar amb l'EI i que, per això, podria col·laborar amb Rússia, potència involucrada en el conflicte des del 2015.

stats