Internacional 23/10/2019

Trump aixeca les sancions a Turquia i s'adjudica el mèrit de l'alto el foc a Síria

Washington defensa l'abandonament dels seus aliats kurds per la impossibilitat de frenar Erdogan

Carlos Pérez Cruz
2 min
Trump puja les escales de l'avió presidencial per emprendre un viatge oficial a Pennsilvanià

WashingtonCom si el món fos cec davant dels fets, Donald Trump ha sortit aquest dimecres a la Casa Blanca a presentar un "alto el foc permanent" a la frontera entre Síria i Turquia i adjudicar-se'n el mèrit, quan hores abans Rússia i Turquia ja havien anunciat un pacte per controlar la frontera nord-oriental de Síria a costa dels kurds, antics aliats dels Estats Units i obligats a batre's en retirada. "És un resultat creat per nosaltres", ha defensat el president, "i no per ningú més, no per cap altra nació". Trump ha ordenat, a més, l'aixecament de "totes les sancions imposades" a Turquia després de l'inici de la seva ofensiva. "Tret que passi alguna cosa amb què no estiguem contents", ha volgut puntualitzar.

Tot i que la invasió turca del territori sirià controlat pels kurds va arribar com a conseqüència del pla de Donald Trump de treure les tropes de Síria i retornar-les als Estats Units, el president ha explicat que s'ha d'"assegurat el petroli", i per això ha afirmat que "un petit grup de soldats es quedarà a la zona" per protegir-lo.

En una declaració llegida, després de la qual no ha admès preguntes, el líder nord-americà ha justificat l'abandonament a la seva sort dels kurds al·legant que aturar la incursió turca "hauria requerit el desplegament de desenes de milers de soldats americans" contra "un aliat de l'OTAN ". També ha dit que ha parlat amb el general Mazloum, líder kurd de les Forces Democràtiques Sirianes i de qui ha destacat que s'ha mostrat "extremadament agraït" amb els Estats Units. "No podia estar més agraït", ha subratllat.

Trump ha tret importància a la fuga de presos de l'Estat Islàmic durant el caos de les últimes setmanes. Va reconèixer que "un petit grup" s'havia fugat, però va assegurar que "en gran part han tornat a ser detinguts". Segons Mark Esper, cap del Pentàgon, al voltant d'un centenar de presos haurien fugit.

stats