Internacional 28/11/2017

Trump diu "Pocahontas" a una senadora demòcrata amb arrels indígenes

El president dels EUA provoca una nova polèmica amb aquestes declaracions durant la recepció d'un grup de navajos

Agències
2 min
El president dels EUA riu durant la recepció d'un grup d'indígenes navajo a la Casa Blanca

WashingtonLa polèmica ha esquitxat, una vegada més, el president dels Estats Units, Donald Trump. En aquesta ocasió el mandatari nord-americà ha sigut acusat de racista en referir-se a una senadora demòcrata amb el nom de "Pocahontas".

Trump va fer aquestes declaracions aquest dilluns a la Casa Blanca durant la visita d'un grup d'indígenes navajos que van servir el país durant la Segona Guerra Mundial. El president va fer un breu reconeixement de la tasca d'aquest grup indígena durant el conflicte armat, sobretot en el desenvolupament d'un codi basat en l'idioma navajo que permetia enviar missatges xifrats.

El president nord-americà també va reconèixer que els indígenes van ser els primers pobladors dels Estats Units. "Vostès eren aquí molt abans que cap de nosaltres hi fóssim".

Després d'aquestes paraules de gratitud el president, amb els cinc indígenes navajos al seu costat, es va referir a la senadora demòcrata Elizabeth Warren. "Tenim una representant al Congrés que, segons diuen, ha sigut aquí des de fa molt de temps. Li diuen Pocahontas".

La senadora Warren no va trigar a reaccionar. En una entrevista a la cadena MSNBC va assegurar que és "profundament lamentable que el president dels Estats Units no pugui aguantar ni tan sols una cerimònia d'homenatge a aquests herois sense haver de deixar anar un insult racial".

Warren, una de les dones fortes dins el partit demòcrata, va assegurar el 2012 que tenia arrels indígenes, encara que no existeixen documents que corroborin la seva afirmació. Per això tant Trump com diversos representants republicans han acusat la senadora demòcrata de mentir sobre els seus orígens per avançar en la seva carrera política.

En aquest sentit, i després de les crítiques que va fer Warren a la MSNBC, la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, va assegurar que la intenció del president no era la d'emetre cap "insult racial" durant la seva trobada amb els indígenes, ja que sent "un respecte extrem" pels nadius americans.

stats