Internacional 02/03/2016

Trump domina el Superdimarts mentre Cruz i Rubio lluiten per ser l'alternativa

El magnat novaiorquès s'imposa en set estats i consolida la seva candidatura. Cruz guanya a Texas i Oklahoma i es declara com l'únic candidat capaç de derrotar Trump.

Núria Ferragutcasas
2 min

WashingtonSegueix els resultats de la cursa cap a la Casa Blanca al nostre interactiu.

Donald Trump ha sigut el gran guanyador del Superdimarts. El magnat novaiorquès s'ha imposat clarament aquesta matinada –hora catalana– en la gran majoria dels 11 estats que celebraven primàries republicanes. I ha demostrat que té suport tant als estats conservadors del sud del país com als més moderats del nord-est.

L'empresari de la immobiliària i exestrella d'un 'reality show' ha guanyat a Alabama, Arkansas, Geòrgia, Tennessee, Massachusetts, Vermont i Virgínia. Pert tant, ha obtingut set triomfs, mentre els seus rivals, el senador de Texas, Ted Cruz, i el de Florida, Marco Rubio n'han aconseguit dos i un, respectivament.

Hillary Clinton, per la seva part, ha dominat la jornada amb més estats en joc de les primàries demòcrates i es distancia del seu rival, Bernie Sanders.

"Sóc un unificador", ha dit Trump des de Palm Beach, Florida, a un grup de partidaris i periodistes. Amb un to conciliador i una imatge presidencialista, ha afirmat que espera que el partit Republicà s'uneixi i doni suport a la seva candidatura. "Si ens unim, ningú, ningú ens podrà superar".

Per al multimilionari novaiorquès, la seva campanya és l'única que pot guanyar Hillary Clinton al novembre, ja que genera un gran entusiasme entre l'electorat i ha aconseguit atreure nous votants.

Una cursa llarga

Malgrat el domini de Trump del Superdimarts, la jornada electoral que més estats celebren primàries o 'caucus' presidencials, els seus rivals han afirmat que continuaran a la cursa. Tant Cruz com Rubio creuen que encara poden guanyar la nominació republicana.

Trump, però, se seguirà beneficiant d'un camp republicà amb massa candidats. A més dels dos joves senadors, fills d'immigrants cubans, el governador d'Ohio, John Kasich, i el neurocirurgià retirat Ben Carson tampoc pensen posar fi a la seva campanya.

"Si la cursa segueix dividida, el camí de Donald Trump per a la nominació serà més probable. Això seria un desastre per als republicans, els conservadors, i per a la nació", ha advertit Ted Cruz des de Stafford, Texas. Les seves victòries en aquest estat, del qual és senador, i a l'estat veí d'Oklahoma el posicionen, segons ha dit, com el candidat amb més opcions de derrotar Trump. I, per això, ha demanat als altres aspirants republicans que s'uneixin a la seva campanya.

Marco Rubio, que va obtenir el seu primer triomf de les primàries a Minnesota, ha ignorat la seva petició. El senador, que és la gran esperança de les elits republicanes per impedir la nominació del magnat immobiliari, espera guanyar en el seu estat de Florida.

'Winners-takes-all'

Trump ha obtingut grans victòries, com Hillary Clinton, en la cursa demòcrata. Les seves candidatures són cada cop més inevitables, però encara es troben lluny de la majoria necessària de delegats que necessiten per proclamar-se vencedors de les primàries. El candidat favorit republicà té, de moment, 274 dels 1.234 delegats necessaris per obtenir la nominació.

Els estats reparteixen de manera proporcional els delegats i, per tant, allarguen la lluita electoral. A partir del dia 15 de març, en el camp republicà, la majoria d'estats entregaran tots els seus delegats al guanyador –segueixen la regla coneguda com 'winners-takes-all' [el guanyador s'ho emporta tot]. És en aquests estats on candidats com Rubio o Kasich esperen recuperar terreny i erigir-se com l'anti-Trump.

stats