Internacional 04/06/2019

Trump es carrega el protocol (altra vegada) amb la reina d'Anglaterra

L'últim cop que es van trobar, el president dels EUA ja va trencar una norma d'or de Buckingham

Ara
2 min
Trump es reuneix amb la reina Elisabet II

BarcelonaElisabet II ha ofert un gran banquet en honor del president dels Estats Units, Donald Trump, i la seva dona, Melania, que estan en un viatge d'estat al Regne Unit. El Palau de Buckingham va ser l'escenari de l'àpat, al qual també van assistir altres membres de la família reial anglesa –el príncep Carles i la duquessa Camil·la de Cornualla, els ducs de Cambridge, la comtessa de Wessex, el príncep Eduard, el príncep Andreu i la princesa Anna– i quatre dels cinc fills de Donald Trump. Al gran saló de ball del palau la reina i el president dels EUA van pronunciar els seus discursos i quan els van acabar Trump va cometre un error protocol·lari que és dels més obvis i sabuts: va tocar la reina.

Tot i que la web de la casa reial dels Windsor diu que "no hi ha normes obligatòries de comportament a l'hora de saludar la reina o un membre de la família reial", és sabut que l'aproximació a la reina Elisabet no pot ser tan informal. Per això, està estipulat que per tocar algun membre de la família reial –especialment la cap de la dinastia– s'ha d'esperar que siguin ells primer els que ho facin o ho indiquin amb algun gest. En el cas de Trump no va ser així i va ser ell qui sense cap indicació va recolzar la mà a l'espatlla de la monarca, de 93 anys.

Saltar-se el protocol no és patrimoni exclusiu de Trump. També Michelle Obama ho va fer en una de les ocasions que va coincidir amb la reina. En aquell cas, però, la reina va respondre amb un contacte igual al que havia rebut, cosa que ara no ha passat.

En l'anterior ocasió que van coincidir Trump i la reina Elisabet II, va ser ell qui –després d'haver-la fet esperar deu minuts per un retard no justificat– va acompanyar-la a passar revista a les tropes i va anar tan ràpid que va caminar per davant d'ella, cosa que és inaudita en la tradició britànica, en què el duc Felip d'Edimburg ni tan sols pot caminar a la seva altura i va per darrere.

stats