Internacional 24/02/2016

Trump obté el seu tercer triomf consecutiu als 'caucus' de Nevada

El magnat immobiliari guanya amb un 44% dels vots, un 20% més que els seus màxims rivals, els senadors Marco Rubio i Ted Cruz. I reforça encara més el seu lideratge en la cursa republicana per la Casa Blanca

Núria Ferragutcasas
2 min
Trump obté la seva tercer victòria consecutiva als caucus republicans de Nevada

WashingtonDonald Trump ha sumat aquesta matinada –hora catalana– la seva tercera victòria consecutiva després de guanyar els 'caucus' de Nevada. El seu triomf ha sigut contundent i reforça encara més el seu lideratge en les primàries presidencials republicanes.

El magnat immobiliari, declarat vencedor pels mitjans nord-americans, ha aconseguit un 44% del vots, un 20% més que els seus màxims rivals, els senadors de Florida, Marco Rubio (24%), i de Texas, Ted Cruz (20%), amb un 22% escrutat. Amb aquests resultats, Trump obté 13 delegats i s'allunya de la resta de candidats amb un total de 79. Rubio i Cruz en sumen cinc i es queden amb 15 i 16 delegats.

Tampoc hi ha hagut sorpreses a Nevada. Trump ha demostrat un cop més que és el favorit de la cursa republicana. Amb la nova victòria encara amb molt bones perspectives el Superdimarts de l'1 de març, la cita electoral en què 13 estats celebraran primàries.

"Estem guanyant, guanyant, guanyant el país", ha dit el multimilionari novaiorquès als seus partidaris reunits a Las Vegas. "Aviat el país començarà a guanyar, guanyar, guanyar".

El seu discurs populista i antiestablishment cada cop atreu més votants, no sols els treballadors blancs amb pocs estudis. Si a Carolina del Sud va ser el candidat que més vots va obtenir de l'electorat conservador evangelista, a Nevada ho estat entre els votants mormons.

L'empresari i exestrella d'un 'reality show' ha capitalitzat la frustració que hi ha entre els nord-americans amb l''status quo' i els polítics tradicionals, i per una recuperació econòmica desigual. A més, a través d'una retòrica antiimmigrant, ha aconseguit el vot més conservador del partit republicà.

El candidat de les elits

Rubio, l'esperança de les elits republicanes per aturar Trump, ha obtingut un pobre segon lloc. El jove senador de Florida, fill d'immigrants cubans, necessita un triomf per consolidar-se com l'únic candidat capaç de derrotar l'empresari novaiorquès.

Amb la retirada de Jeb Bush dissabte passat, Rubio i Cruz lluiten per ser l'alternativa a Trump. Mentre el primer té el suport de la classe dirigent del partit, el segon és el candidat dels votants ultraconservadors.

Els altres dos aspirants republicans, el neurocirurgià retirat Ben Carson i el governador d'Ohio, John Kasich, han quedat els últims amb un 5 i un 4% del vot, respectivament. Kasich, que espera ressuscitar la campanya amb les primàries als estats de l'Oest Mitjà, està rebent pressions de les elits republicanes perquè es retiri i deixi camí lliure a Rubio.

"Estar enfadat no és un pla. Aquesta elecció no pot ser només sobre un tema. No pot ser sobre l'elecció de la persona que crida més", ha afirmat Rubio als seus seguidors.

stats