Internacional 31/08/2016

Trump farà una visita inesperada al president de Mèxic

Unes hores abans del seu discurs sobre immigració, el candidat republicà, que ha protagonitzat una dura campanya d'insults contra els llatins, es reunirà amb Peña Nieto

Efe
2 min
Trump en un míting a Everett (Washington).

WashingtonEl candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, ha anunciat per sorpresa que es reunirà aquest dimecres amb el president Enrique Peña Nieto a Mèxic, un país que ha estat un blanc recurrent dels seus atacs durant la campanya. La reunió se celebrarà el mateix dia del seu esperat discurs sobre immigració.

Trump ha anunciat la visita a Twitter, i ha indicat que ha acceptat la invitació del president mexicà.

Poc abans, la Presidència mexicana havia explicat que, divendres passat, Peña Nieto havia convidat Trump i la candidata demòcrata, Hillary Clinton, a visitar el país. També ho ha confirmat aquesta matinada a Twitter.

La visita de Trump a Mèxic suposa un gir sorprenent en la seva campanya, que va començar amb insults als immigrants mexicans, als quals va titllar de "criminals" i "violadors", i va seguir amb la seva proposta d'acabar de construir un mur a la frontera sud i passar-li la factura al país veí.

El viatge de Trump es produirà, previsiblement, abans del discurs que té previst fer a l'estat del sud d'Arizona a les 18.00 h, hora local –les tres de la matinada, hora catalana–, i que estarà centrat en la seva política migratòria.

Aquest discurs, posposat en diverses ocasions, ha despertat una enorme expectació als Estats Units pel fet que en els últims dies el republicà ha suavitzat el to.

La setmana passada, Trump va obrir la porta a abandonar el seu pla per crear "una força de deportació" que expulsi els onze milions d'indocumentats que es calcula que viuen als Estats Units.

"Des d'una perspectiva política, el fet que Peña Nieto aconsegueixi que Trump viatgi a Mèxic mostra que [el republicà] s'ha vist forçat a canviar part de la seva retòrica i prendre's seriosament Mèxic", apunta Andrew Selee, un expert en temes mexicans al centre d'estudis Wilson Center, al diari 'The New York Times'.

Clinton respon

La campanya de Hillary Clinton no ha trigat a reaccionar a la notícia, en recordar en un comunicat els múltiples atacs que Trump ha dirigit a Mèxic i els mexicans al llarg de la campanya.

"El que veritablement importa és el que Donald Trump digui als votants en [el seu discurs a] Arizona, no a Mèxic, i si segueix decidit a separar famílies i deportar milions de persones", ha declarat la directora de Comunicació de Clinton, Jennifer Palmieri.

El president mexicà serà el primer cap de Govern estranger amb el qual Trump es reuneix des que va ser nomenat candidat republicà al juliol, una elecció curiosa, si es tenen en compte els seus constants atacs al país veí.

A més de les seves declaracions relacionades amb la immigració, el candidat republicà critica regularment en els seus mítings el Tractat de Lliure Comerç a Amèrica del Nord (NAFTA en anglès), i ha acusat el govern i els tribunals mexicans de corrupció.

Segons el 'Washington Post', el primer diari a informar dels plans de Trump, la campanya del magnat va veure en la invitació de Peña Nieto una oportunitat de destacar "les idees populistes sobre immigració" del candidat republicà i perfilar-lo "com un estadista que pot lluitar directament amb Mèxic".

stats