Internacional 26/01/2015

Tsipras comença avui la ronda de contactes per formar govern

Syriza pretén tenir un executiu perfilat demà o dimecres

Efe
1 min
El líder de Syriza saluda els seus simpatitzants després de proclamar-se guanyador dels comicis. ALKIS KONSTANTINIDIS / REUTERS

AtenesEl líder de Syriza i vencedor de les eleccions generals d'ahir diumenge a Grècia, Alexis Tsipras, es reunirà avui al matí amb el president del partit de la dreta nacionalista Grecs Independents (ANEL), Panos Kamenos, per explorar la possibilitat de formar un govern conjunt. Els dos partits gairebé són antagonistes i només estan d'acord a rebutjar les mesures d'austeritat dictades per la 'troica', així que no sembla que de la trobada sorgeixi un pacte. Syriza només necessita dos escons per aconseguir la majoria.

També es reunirà al llarg del dia amb el líder de la formació centrista To Potami [El Riu], Stavros Theodorakis, així com amb el president del partit comunista KKE, Dimitris Kutsumbas, encara que amb aquests encara no hi ha tancat cap cita.

Syriza va assenyalar que la reunió amb Kamenos té com a objectiu confirmar el "suport i la possible participació d'ANEL en el nou govern". D'acord amb la mateixa font, la intenció és posar en marxa el nou executiu demà a la tarda o el dimecres al matí.

Després del recompte del 99,5% dels escrutinis, Syriza ha obtingut el 36,34% dels vots, el que es tradueix en 149 escons, dos per sota de la majoria absoluta.

Els conservadors de Nova Democràcia del fins ara primer ministre, Andonis Samaràs, s'ha quedat en 27,81% (76 escons).

En el tercer lloc s'han situat els neonazis d'Alba Daurada amb el 6,28% (17 escons), seguits de To Potami, amb 6,05% (17 escons).

El segueixen els comunistes, amb 5,47% (15 escons), ANEL, amb 4,75% (13 escons) i els socialdemòcrates de Pasok, fins ara socis del govern de Samaràs, amb el 4,68% (13 escons)

stats