Internacional 26/06/2015

Tsipras expressa la seva frustració pel tracte rebut dels creditors

El primer ministre grec ha expressat el seu descontentament amb unes mesures d'austeritat que creu "cruels"

Efe/reuters
2 min
Tsipras s'ha reunit amb la cancellera Merkel i el president Holande. GUIDO BERGMANN/REUTERS

Brussel·lesEl Primer Ministre grec, Alexis Tsipras, s'ha reunit en privat aquest divendres al matí amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Francois Hollande.

Tsipras ha expressat en aquesta reunió la seva frustració en relació a les mesures d'austeritat exigides pels creditors durant les converses amb els líders francès i alemany. Ha dit també que no entén la "insistència de les institucions" en aplicar mesures tan "cruels".

Els principals líders de la Unió Europea han apuntat a aquest dissabte com el dia clau per a arribar a una resolució definitiva, només tres dies abans que la pròrroga del rescat grec s'acabi.

Les negociacions amb Grècia estan ara pendents que s'arribi a un acord amb la 'troica', integrada per la Comissió Europea, el Banc Centra Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Noves injeccions de diners

Al mateix temps que es celebrava aquesta reunió, el Banc Centra Europeu (BCE) aprovava per sisè dia consecutiu una nova aportació de liquiditat als bancs grecs mitjançant crèdits d'emergència.

El president del Bundesbank i membre del consell executiu del BCE, Jens Weidmann, he responsabilitzat el govern grec de la fuga de capital i de la retirada de grans quantitats d'efectiu. Ha declarat també que la dependència de les entitats gregues de la liquiditat d'emergència "qüestiona la seva solvència".

Aquestes injeccions de diners s'han anat efectuant periòdicament des de la setmana passada amb l'objectiu de mantenir un coixí de reserva de 3.000 milions.

Els grecs es preparen pel pitjor

Amb les negociacions entrant a la recta final, a Grècia el to s'endureix i els polítics de la coalició del govern sentencien que abans de firmar una "humiliació" es preferible convocar eleccions.

El Ministre de Treball, Panos Skurletis, ha assegurat en declaracions a la televisió pública que "en l'estat que es troben les negociacions és poc provable que hi hagi un acord" i que de ser així "Grècia no pagarà els 1.600 milions que deu".

En el cas que no hi hagi acord i els creditors insisteixin en exigències que "equivalen al suïcidi d'un poble", Skurletis creu que Syriza acudirà a les urnes amb un missatge clar: obtenir un nou mandat reforçat per acudir de nou a la taula de negociacions per "tornar a presentar les nostres propostes amb totes les opcions obertes".

El ministre no descarta una nova pròrroga de l'actual rescat, un escenari que cobra força a la vista que només queden quatre dies perquè expiri l'anterior.

Els socis de la coalició, els nacionalistes Grecs Independents, han insistit de nou que el seu grup no votarà cap acord que no inclogui una perspectiva acceptable de cara el deute.

stats