Publicitat
Publicitat

Erdogan, contra les cordes, canvia deu ministres per salvar el seu govern

El primer ministre reacciona després que tres ministres s'hagin vist obligats a dimitir per un escàndol de corrupció urbanística i financera. Parla de "conspiració internacional", mentre al carrer tornen les protestes

L'escàndol de corrupció urbanística i financera, el més important viscut a Turquia en dècades, ha desembocat en una remodelació del gabinet després de la dimissió de tres ministres. La situació posa contra les cordes el primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, que fins i tot ha estat convidat a dimitir des de les seves pròpies files.

A primera hora del dia de Nadal van dimitir Zafer Çağlayan, el titular d'Economia, i Muammer Güler, d'Interior, denunciant en termes gairebé idèntics la investigació judicial com "una maquinació bruta" amb l'objectiu d'enfonsar l'executiu. Poc més tard renunciava Erdogan Bayraktar, ministre de Medi Ambient i Urbanisme, encara que assenyalant que la major part dels projectes urbanístics sota sospita havien estat aprovats pel mateix primer ministre. Mentre que Güler i Çağlayan únicament han deixat el càrrec, Bayraktar també ha dimitit del seu escó del Parlament.

Després d'una reunió d'urgència amb el president, el també islamista Abdullah Gül, el primer ministre anunciava poc abans de la mitjanit una remodelació profunda del seu gabinet. Mentrestant, a Ankara, Istanbul i Esmirna creixien les protestes ciutadanes, que demanaven la dimissió de tot l'executiu. La policia ha dispersat amb gas lacrimogen una protesta de centenars de persones al barri d'Istanbul de Kadiköy, però per a divendres s'ha convocat una altra gran concentració a Istanbul.

Les hores d'incertesa entre la dimissió i els nous nomenaments han mostrat que l'escàndol ha deixat Erdogan en dubte fins i tot entre els seus coreligionaris, sobretot després que Bayraktar li suggerís també de dimitir. L'actual escàndol de corrupció suposa un cop dur al govern, quan falten només tres mesos per a les eleccions locals, fixades per al 30 de març de l'any que ve. En un llarg discurs davant els líders provincials del seu partit, Erdogan ha insistit que la investigació judicial és "un atac, no ja a l'AKP, sinó a tota la nació, un complot obvi, un maquinació". Erdogan ha comparat la investigació judicial que ha destapat els casos de corrupció a les protestes populars de l'estiu passat, i ha dit que la situació respon a una "conspiració internacional".

Etiquetes