Internacional 14/02/2015

S'intensifiquen els combats a l'est d'Ucraïna hores abans de l'alto el foc

El comandament ucraïnès parla d'intensos combats a la vora del mar d'Azov. Dos morts més a Donetsk fan perillar l'alto el foc. Els rebels asseguren que respectaran la treva però no deixaran escapar les tropes ucraïneses que tenen envoltades a Debàltseve

Ara / Efe
2 min
Els combats també es reprodueixen a la regió rebel de Lugansk / EFE

Kíev/DonetskEl comandament ucraïnès ha informat d'intensos combats al costat de Shirókino, a la vora del mar d'Azov, a uns deu quilòmetres a l'est de Mariúpol, la segona ciutat de la regió rebel de Donetsk, controlada per les autoritats de Kíev. Sempre segons la versió oficial, el llogaret ha quedat pràcticament en ruïnes pel foc de l'artilleria dels separatistes, que després han intentat prendre per assalt les posicions del batalló ucraïnès de voluntaris Azov, segons un portaveu d'aquesta unitat a l'agència Ostrov.

"Hi ha un gran nombre de ferits", ha afirmat el militar, que ha afegit que les forces ucraïneses han capturat un carro de combat dels prorussos i han pres presoners. Tant les forces ucraïneses com els rebels fan servir artilleria pesada en els combats. "La situació a Mariúpol i els seus voltants està sota control", afirma en un comunicat l'Ajuntament, que subratlla que els soldats ucraïnesos mantenen les seves línies.

Hores abans, el comandament militar ucraïnès ha comunicat que aquesta matinada que els separatistes han intentat prendre per assalt les posicions de les tropes governamentals als afores de la ciutat Debàltseve, estratègic nus de comunicació situat a mig camí de Donetsk i Lugansk, ciutats rebels controlades pels prorrussos. "La ciutat està en flames", ha escrit a Facebook el cap del departament de ministeri de l'Interior per a la regió del Donetsk, Viacheslav Abroskin. Segons l'alt càrrec ucraïnès, durant tot el dia d'avui l'artilleria dels separatistes colpeja els barris de Debàltseve i els seus voltants, que són des de fa diverses setmanes escenari de aferrissats combats. Els prorussos asseguren que en aquest sector del front mantenen tancats més de 6.000 efectius ucraïnesos, extrem que el ministeri de Defensa d'Ucraïna ha negat.

Dos morts més. Alto el foc en risc

La intensificació dels combats a l'est d'Ucraïna es produeix quan falten escasses hores perquè aquesta mitjanit entri en vigor l'alto el foc acordat dijous pels líders d'Ucraïna, Rússia, Alemanya i França en la cimera de Minsk.

Almenys dues persones, un milicià i una dona, han mort avui pel foc de morters al centre de Donetsk, la principal plaça forta dels rebels prorussos a l'est d'Ucraïna, segons ha pogut comprovar EFE. Les mines han caigut a la calçada del cèntric carrer Pushkin, en les proximitats d'una parada de transport públic. A més de les víctimes mortals, tres persones han resultat ferides de diferent consideració, entre elles un metge.

Alto el foc sí, escapada no

El líder de l'autoproclamada república de Donetsk, Alexandr Zajárchenko, ha advertit que les milícies de Donetsk compliran l'alto el foc, però impediran que les tropes ucraïneses surtin de la zona de Debàltseve, on les forces prorusses asseguren mantenir tancats més de 6.000 soldats ucraïnesos.

stats