Internacional 30/08/2018

La UE assegura que no acceptarà la militarització de fronteres

Es rebutja, doncs, la proposta d'Itàlia, Àustria i Hongria d'augmentar la presència militar

Ara
2 min
Federica Mogherini, a l'esquerra, durant la seva arribada a la trobada informal de ministres de Defensa de la UE a Viena.

BarcelonaMés tensió a la Unió Europea (UE) arran de la gestió de l’anomenada crisi migratòria. Aquest dijous, l’alta representant de la UE de Política Exterior, la socialista italiana Federica Mogherini, ha advertit que la institució no acceptarà militaritzar la frontera europea tal com demanen Itàlia, Àustria i Hongria.

“Quan es tracta de desplegar operacions militars, els nostres tractats diuen que només es poden fer fora del territori europeu”, ha justificat Mogherini en una roda de premsa després de la reunió de ministres de Defensa europeus, que s'han reunit aquest dijous a Viena, i que ho tornaran a fer divendres.

Aquesta afirmació, contundent, responia a la proposta del govern austríac que, aliat amb l’italià i l’hongarès, exigeixen augmentar la presència militar a la frontera i, entre altres coses, desembarcar en països externs bona part de les persones rescatades al Mediterrani.

Malgrat les paraules de Mogherini, el ministre austríac de defensa, l’ultraconservador Mario Kunasek, no s'ha deixat intimidar. De fet, Kunasek confia que les seves iniciatives per “reforçar” la presència militar en el pas fronterer podrien acabar triomfant.

"Protegir Europa"

“El lema de la nostra presidència de la UE és protegir Europa, i això implica protegir les fronteres”, ha apuntat Kunasek, ja que el govern austríac presideix durant aquest semestre la UE. “La nostra iniciativa es basa en l’experiència molt exitosa del model austríac, que ha suscitat interès [entre els socis europeus]”.

Aquest bloc format per Àustria, Itàlia i Hongria ha amenaçat en diverses ocasions de boicotejar la intervenció conjunta al Mediterrani si no s’accepten les seves propostes.

França, Alemanya i Espanya, en canvi, opten per compaginar la protecció de fronteres amb el respecte als valors de la UE.

stats