UNIÓ EUROPEA
Internacional 05/09/2017

La UE debatrà si tanca la porta a l’ingrés de Turquia

Després de 13 anys de negociacions d’adhesió, la Unió Europea estudia tancar definitivament la porta a Turquia

Laia Forès
1 min
La UE debatrà si tanca la porta a l’ingrés de Turquia

Brussel·lesDesprés de 13 anys de negociacions d’adhesió, la Unió Europea estudia tancar definitivament la porta a Turquia. El portaveu del govern alemany, Steffen Seibert, va confirmar ahir que la cancellera Angela Merkel proposarà als seus homòlegs europeus a la pròxima cimera, prevista per a l’octubre, liquidar les negociacions i retirar l’estatut de candidata a Turquia. La proposta la va llançar diumenge el candidat socialdemòcrata, Martin Schulz, durant un debat electoral televisat. De seguida s’hi va sumar Merkel, tot i advertir que la qüestió és sensible.

De fet, la idea ha suposat una galleda d’aigua freda per a Ankara en un moment en què les seves relacions amb Brussel·les no passen pel seu millor moment, sobretot des de l’inici de la deriva autoritarista del president del país, Recep Tayyp Erdogan. El govern turc va reaccionar ahir amb vehemència davant la idea de frenar definitivament la seva adhesió a la UE i va acusar Merkel i Schulz “d’atiar el racisme i la discriminació”.

Les negociacions d’adhesió amb Turquia van començar el 2004 però fa temps que estaven en suspens. La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, va advertir ahir dels perills de tancar la porta al país. “Turquia és un actor clau en una regió molt important per a la UE”, va dir. Mogherini també va deixar clar que “les negociacions d’adhesió han de continuar”. Els líders ho discutiran a l’octubre, quan ja hagin passat els comicis a Alemanya i Merkel no es trobi sota pressions electoralistes.

stats