Internacional 20/01/2014

La UE enviarà una missió militar a la República Centreafricana

El Consell de Transició Nacional del país ha escollit l'alcaldessa de Bangui, Catherine Samba-Panza, com a nova presidenta interina

Efe
1 min

Brussel·les / BanguiEls ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea han assolit aquest dilluns un acord polític per enviar una missió militar a la República Centreafricana per donar suport a la Unió Africana en l'estabilització del país. La decisió dels Vint-i-vuit arriba el mateix dia que el Consell de Transició Nacional ha escollit l'alcaldessa de la capital, Bangui, Catherine Samba-Panza, com a nova presidenta interina del país.

La decisió del Consell de la UE s'implementarà després que els estats membres hagin acordat els detalls tècnics i quan es rebi el mandat del Consell de Seguretat de l'ONU, que, segons han indicat fonts comunitàries, podria arribar dijous. La iniciativa de la UE, que preveu enviar entre 400 i 600 efectius, es desplegarà previsiblement durant el mes de febrer a l'àrea de Bangui. La Unió Africana ja té desplegats 6.000 efectius al país.

Nova presidenta

Catherine Samba-Panza, la nova presidenta interina del país, té 60 anys i és la primera dona que accedeix al càrrec de cap d'estat a la República Centreafricana. Encapçalarà la transició política fins al 2015, quan haurien de celebrar-se noves eleccions. El Consell de Transició Nacional l'ha escollit entre una llista de vuit candidats.

El país viu immers en una crisi sagnant des del cop d'estat del grup rebel Séléka el març passat, que va desencadenar els enfrontaments entre cristians fidels al president deposat Bozizé i musulmans lleials a Michel Djotodia, que va accedir al poder després del cop i hi va renunciar el passat dia 10 de gener a instàncies de la comunitat internacional. El passat 5 de desembre es van intensificar els enfrontaments després que les milícies cristianes Antibakala perpetressin diversos atacs a Bangui.

stats