Internacional 13/01/2015

Uganda portarà a l'Haia el segon del guerriller Kony

Ongwen es va lliurar la setmana passada i està acusat de crims contra la humanitat

Agències
1 min

Un alt comandant de l'Exèrcit de Resistència del Senyor, que es va lliurar la setmana passada als militars dels Estats Units a la República Centreafricana (RCA) serà lliurat al Tribunal Penal Internacional de l'Haia per ser jutjat, ha dit avui dimarts un portaveu de l'exèrcit ugandès.

Ongwen, buscat per la CPI per crims contra la humanitat, és un subcomandant de Joseph Kony, un guerriller en cerca i captura per ser el responsable d'una xarxa de captació de nens soldats. El grup es va aixecar en armes contra el govern d'Uganda a finals del 1980 i es va guanyar una reputació de provocar massacres.

Ongwen es va lliurar la setmana passada a la força multinacional desplegada a República Centreafricana i es troba sota custòdia militar dels Estats Units.

Uganda havia dit anteriorment que el destí de Ongwen es discutiria entre Uganda (país crític amb la CPI), i els Estats Units, que no és signatari de l'Estatut de Roma de la Cort, així com d'altres parts d'Àfrica.

"Finalment hem decidit que Dominic Ongwen serà jutjat a l'Haia. Les víctimes rebran la justícia", ha explicat el portaveu de l'Exèrcit a l'agència Reuters. "Els arranjaments per al seu trasllat s'estan fent i serà la República Centrafricana l'encarregada del seu trasllat", ha dit sense donar més detalls.

Uganda, que temps enrere havia buscat l'ajuda del Tribunal Penal Internacional per a portar Kony davant la justícia recentment ha acusat el tribunal d'ignorar els africans".

stats