Internacional 28/09/2019

La ultradreta s'escalfa amb el missatge de Greta

Els negacionistes i els ultraliberals han posat a la diana l'activista sueca amb insults i ofenses

Sònia Sánchez
4 min
Una gran pancarta de Greta Thunberg a la protesta de Monreal a favor del planeta

BarcelonaL'extrema dreta té un nou enemic a batre, una adolescent sueca de 16 anys. Des del fill del president del Brasil, Jair Bolsonaro, fins als comentaristes de la cadena ultraconservadora nord-americana Fox, passant per les webs d’extrema dreta espanyola, ataquen Greta Thunberg. La raó? L'activista s’ha atrevit a avergonyir els líders de tot el món reclamant-los que facin cas de la ciència. La noia ha aconseguit impulsar un moviment de joves mundial que potser “veuen com una amenaça a la seva visió del món o als seus interessos”, tal com apuntava la mateixa Thunberg divendres a la manifestació a Mont-real per la Vaga Mundial del Clima.

La jove sueca aixeca passions contraposades en sectors no tan clarament ultres, i ha arribat a rebre crítiques d'economistes catalans com Xavier Sala i Martín, de posicions liberals, que també creu que als 16 anys hauria de ser a l’escola i l’acusa de deixar anar “tòpics i errors científics”. Tampoc la directiva de Bankia Amalia Blanco es va estar de dir-li “nena tonta” en un comentari a Twitter. Tot i que després es va disculpar, encara va afegir que la trobava "insuportable" i "sobreactuada".

El fet que sigui menor d’edat no frena els comentaristes de la dreta internacional, molts dels quals continuen negant les evidències científiques del canvi climàtic. Aquesta mateixa setmana Gustavo Negreiro, un locutor brasiler que presentava un programa a Radio 96 FM de la ciutat de Natal, va ser acomiadat per atrevir-se a dir que Greta Thunberg “necessita sexe perquè és una histèrica mal follada”.

Negreiro va ser acomiadat i va acabar demanant disculpes, però el seu exabrupte és només un exemple més, potser el més pujat de to, de la mena de comentaris que ha fer front l'adolescent sueca des que l’any passat va començar a dedicar tots els divendres a manifestar-se per l’emergència climàtica.

El seu èxit mediàtic, que ha aconseguit situar finalment la crisi climàtica a les primeres pàgines dels diaris, l’ha decidit a centrar-se en aquesta lluita i s’ha pres un any sabàtic de l’escola. Els seus detractors també l’ataquen per aquest motiu i li diuen que hauria de tornar-hi, mentre que d’altres difonen teories de la conspiració i l’acusen d’estar finançada per empreses que tenen interessos econòmics en les renovables.

El mateix fill del president brasiler, Eduardo Bolsonaro, l’ha acusat públicament d’estar finançada per George Soros, el multimilionari nord-americà d’origen hongarès que és un altre dels espantalls de l’extrema dreta mundial. Bolsonaro fill va penjar a les xarxes un muntatge fotogràfic on es veia la nena sueca esmorzant dins un tren mentre a l'altra banda de la finestra la miraven uns nens africans clarament desnodrits. Era fals.

I és que el fet que sigui rossa i nòrdica també ha donat munició als negacionistes, que l'han arribat a comparar a les xarxes socials amb les joventuts hitlerianes, amb muntatges de fotografies amb què l’acusen de ser fruit de la “propaganda” de l’”extrema esquerra” que imita les tècniques del nazi Joseph Goebbels.

Però, òbviament, el fet que estigui diagnosticada d’Asperger, un trastorn de l'espectre autista del qual no s’amaga i que assegura que li fa veure les coses més clarament, és un dels trets que més han fet servir en contra seva els 'haters’.

La cadena de notícies Fox fins i tot es va haver de disculpar públicament després que un dels seus comentaristes, Michael Knowles, la va qualificar de “malalta mental explotada pels seus pares i per l’esquerra internacional”.

La consciència de les noves generacions

Els mitjans que donen veu a aquests 'haters' diuen molt de qui mira de combatre la jove que ha llançat la veu d’alarma sobre una crisi climàtica creada pels combustibles fòssils i que ha conscienciat milions de joves. A més de la Fox, la web d’extrema dreta 'Breibart', d’on prové l’exassessor de Donald Trump Steve Bannon, també dona veu a tertulians com John Nolte, que han deixat anar perles com aquesta: “No sé si la Greta necessita una bufetada o una intervenció psicològica, probablement les dues coses”.

El mateix president Trump, escèptic respecte al canvi climàtic, li ha dedicat algun tuit per burlar-se'n, tot i que no s’ha atrevit a anar tan lluny com els seus acòlits. Després del seu ja famós discurs davant l’ONU de dilluns passat, en què la noia es va mostrar visiblement enfadada amb l’elit política mundial, Trump va disparar: “Sembla una joveneta feliç que espera un futur brillant i meravellós!”

Una broma que la mateixa Greta va saber entomar, com ha fet fins ara amb totes les crítiques que ha rebut. Des del principi de la seva trajectòria activista, Thunberg ha anat penjant comentaris a les xarxes per reprovar els seus ‘haters’ i defensar-se d’algunes de les acusacions, insistint un cop i un altre que no està finançada per ningú. Aquesta setmana des de Nova York ho ha tornat a fer, molt conscient de tot el que es diu d’ella. I fins i tot durant unes hores va penjar el comentari de Trump com a descripció al seu perfil de Twitter: “Una joveneta feliç que espera un futur brillant i meravellós”.

stats