Internacional 10/02/2014

La Unió Europea obre la porta a negociar un acord de cooperació amb Cuba

Els ministres d'Exteriors de la UE autoritzen l'inici de les negociacions després dels senyals d'obertura econòmica i política de l'Havana

Efe
1 min

L'HavanaEls ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) han donat aquest dilluns llum verda a iniciar les negociacions per signar un acord de cooperació amb Cuba. Amb la decisió, els Vint-i-vuit autoritzen la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, i la Comissió Europea a iniciar el diàleg. Segons fonts diplomàtiques, les converses podrien començar aquest mateix mes.

La UE ha observat un "cert moviment en el pla econòmic i moderació en el pla polític", segons les mateixes fonts. L'acord vol acompanyar les reformes econòmiques i fomentar el respecte pels drets humans.

Durant les negociacions seguirà en vigor la coneguda Posició Comuna de la UE, proposada l'any 1996 pel govern espanyol. Alguns estats membres consideren que el manteniment d'aquesta postura unilateral garanteix que la UE mantindrà la mateixa política respecte l'Havana si en les converses no s'assoleixen els resultats esperats.

Si finalment es signa l'acord, la Posició Comuna s'abandonaria si ho decideixen per unanimitat tots els estats membres.

La UE va reprendre el diàleg amb Cuba l'any 2008 després d'aixecar les sancions que s'havien imposat a l'Havana per l'empresonament de 75 opositors.

stats