CRISI HUMANITÀRIA
Internacional 23/12/2019

L''Ocean Viking' desembarcarà 159 immigrants al port italià de Taranto

El vaixell humanitari porta a bord 50 criatures i cinc dones embarassades

Ara
2 min

BarcelonaEl vaixell humanitari Ocean Viking, operat per l'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) i SOS Méditerranée, es dirigeix finalment al port de Taranto, al sud d’Itàlia, després que les autoritats italianes li hagin donat permís per desembarcar les 159 persones migrades rescatades al mar Mediterrani mentre intentaven arribar a Europa.

Com en altres ocasions, aquestes persones seran acollides per diversos països de la Unió Europea, en una operació coordinada i activada per la Comissió Europea. Fins ara, França, Alemanya i Portugal ja han manifestat la seva disponibilitat per acollir els nàufrags. S’espera que la nau arribi a Taranto dimarts.

Entre les persones rescatades hi ha 50 menors d'edat, dels quals 41 viatgen sense un adult de referència, i cinc dones embarassades. La majoria procedeixen de països de l'Àfrica subsahariana, com Gàmbia, Guinea Bissau, Mali o Costa d'Ivori, però també n'hi ha d'Egipte, Bangladesh i Síria, fins a completar 17 nacionalitats diferents.

"La condició mèdica de les persones rescatades és generalment bona. Alguns van tenir hipotèrmia lleu després de ser al mar durant tant de temps i hi va haver alguns casos d'intoxicació per combustible, però per la resta no hi va haver problemes mèdics importants", deia diumenge MSF en un comunicat.

Entre els rescatats hi ha un home procedent del Camerun que és la cinquena vegada que intenta arribar a territori europeu. En una de les ocasions, l'home viatjava en una barcassa en què només van sobreviure quatre dels 120 ocupants, segons explica el coordinador del projecte de MSF a bord de l'Ocean Viking, Aloys Vimard.

"Actualment les condicions climàtiques són molt dolentes i en ple hivern la gent encara segueix sortint [de Líbia]. Imaginem quines són les condicions que experimenten allà per assumir aquests riscos i buscar seguretat", afegeix Vimard.

De fet, alguns dels rescatats són supervivents del bombardeig contra el centre de detenció de Tajura, al sud de Trípoli, en què van morir una quarantena de persones, al mes de juliol. Líbia és, des de la caiguda del règim de Muammar al-Gaddafi el 2011, un país fallit, amb dos bàndols enfrontats que no es reconeixen mútuament i mantenen una guerra fratricida amb milers de morts i desplaçats.

A Itàlia, l'últim vaixell humanitari que va rebre autorització per al desembarcament va ser, precisament, l'Ocean Viking, juntament amb l'Alan Kurdi de l'alemanya Sea-Eye, el 4 de desembre a Sicília, després que la Comissió Europea activés el protocol per a la reubicació dels migrants i alguns països europeus, com Alemanya i França, s'oferissin a rebre algunes d'aquestes persones.

stats