Internacional 27/03/2015

Valls: "Tot apunta a un gest boig, incomprensible i horrible del copilot"

El primer ministre francès reclama a Lufthansa que doni el màxim nombre d'elements per poder entendre les motivacions d'Andreas Lubitz

Efe
2 min
Imatge de l'entrevista del primer ministre francès, Manuel Valls, a 'I-télé'

ParísEl primer ministre francès, Manuel Valls, ha afirmat aquest divendres que les primeres dades de la investigació fan pensar que la causa del sinistre de l'avió de Germanwings està en el comportament "boig i incomprensible" del copilot. "Cal esperar al final de la investigació, tot i que ahir [dijous] el fiscal va donar elements suficients perquè puguem pensar que aquest gest boig, incomprensible, horrible, estigui en l'origen del xoc", ha indicat en una entrevista a la cadena 'I-télé'.

La Fiscalia de Marsella, després de l'examen de l'enregistrament sonor extret d'una caixa negra, va revelar que el copilot va provocar el sinistre de forma aparentment voluntària, després que el comandant s'absentés de la cabina previsiblement per anar al servei. El jove, un alemany de 27 anys identificat com Andreas Lubitz, va accionar el sistema de descens, va bloquejar la porta i no va respondre a les reiterades trucades del comandant i de la torre de control.

"Tot s'orienta cap a aquest gest inclassificable: criminal, boig, suïcida. Com imaginar que un pilot en qui es té tota la confiança [...] precipita l'avió contra la muntanya després d'haver tancat la porta i impedit que el comandant entrés?", s'ha preguntat Valls.

Lubitz treballava per a l'aerolínia de baix cost Germanwings i, segons el primer ministre, correspon a la seva empresa matriu, Lufthansa, aportar la informació sobre la trajectòria i el perfil psicològic d'aquest copilot, que acumulava una experiència de 630 hores de vol. Lufthansa ha de "donar el màxim nombre d'elements per poder entendre per què va arribar a passar això. [...] Les famílies tenen dret a respostes", va concloure Valls, no sense deixar clar que tothom està mobilitzat per aclarir els fets d'aquest dimarts als Alps francesos, quan aquest avió es va estavellar amb 150 persones a bord.

stats