Internacional 08/05/2015

Varufakis, amb "esperances" d'arribar "aviat" a un acord amb l'Eurogrup després de reunir-se amb De Guindos

El ministre de finances grec ha dinat aquest dijous amb el seu homòleg espanyol a Madrid. Creu que dilluns no es desencallarà el refinançament grec, però sí abans del juny

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El ministre de Finances grec, Ianis Varufakis, ha fet només unes declaracions als mitjans a Madrid. No ha permès preguntes i De Guindos ni ha comparegut després de dinar amb Varufakis una paella al ministeri d'Economia. EFE

MadridEl ministre de Finances grec, Ianis Varufakis, ha sacsejat aquest divendres els passadissos del ministeri d'Economia a Madrid, en la primera visita a l'Estat. Funcionàries parant-lo per fer-lo fotos i desenes de periodistes intentant treure al portaveu grec -apartat de les negociacions amb la 'troica'-, alguna reacció a l'assumpte. Però Varufakis ha respost amb tan sols dos minuts de declaracions sense preguntes i amb un to molt més moderat que no pas quan Syriza va arribar al poder a Grècia (dissabte farà 100 dies). Això sí, ha estat més concís que el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, que ni ha sortit a fer declaracions.

Varufakis ha intentat posar Espanya i Grècia en el mateix equip, el de la perifèria d'Europa, i ha demanat al govern de Mariano Rajoy que es posi del seu costat a la Unió Europea. El ministre de finances grec té "l'esperança" que "aviat" es podrà anunciar la fi d'una "era" a Grècia i també la fi de "la fragmentació de l'eurozona". Dubta que en la pròxima reunió "crítica" de l'Eurogrup dilluns a Brussel·les puguin desencallar el refinançament grec, però confia que sigui possible abans del límit del juny.

La reunió amb De Guindos, segons Varufakis, ha transcorregut amb "perfecta harmonia" i compartint un llenguatge "comú", de la mateixa manera que ha passat en d'altres reunions amb "companys" seus a Roma, París o Brussel·les abans de la reunió del pròxim dilluns, en que l'Eurogrup no veu perspectives d'un acord "a la vista". Els dos ministres han dinat una paella de marisc i han fet un aperitiu de pernil salat.

"La reunió del dilluns [de l'Eurogrup] serà un pas més en la direcció correcta per resoldre la crisi -ha dit el polític grec-. de tal manera que tenim força esperança que serem capaços d'anunciar el procés que ens portarà al final de les discussions".

Per a Varufakis, "Espanya i Grècia tenen en comú l'interès per sortir de la crisi" i de començar una nova "era" que marqui "la consolidació de la unió monetària" per a tots els països de l'eurozona: els del centre, el nord i també la "perifèria" perquè la "prosperitat" sigui comparables als mateixos nivells arreu d'Europa.

Segons el ministre grec, De Guindos li ha traslladat que Espanya pot treballar per crear aquestes circumstàncies i tenir un "escenari global comú que permeti a Grècia tornar a un període de creixement".

Una reunió "útil" i "fluïda"

Per la seva banda, De Guindos no ha estat tan entusiasta i en cap moment, segons fonts d'Economia, ha confirmat que dilluns ajudi Grècia en la negociació de l'Eurogrup. Espanya té "una actitud oberta" i la "gran prioritat és que Grècia es mantingui en l'euro".

stats