Internacional 04/07/2015

Varufakis acusa la 'troica' de practicar "terrorisme" amb Grècia

El ministre afirma que, encara que guanyi el no, els bancs obriran dimarts vinent

Ara
1 min
Varufakis parla amb un homòleg seu europeu, a l'última reunió de l'Eurogrup a Brussel·les. OLIVIER HOSLET / EFE

BarcelonaEl titular de Finances grec, Iannis Varufakis, ha acusat els creditors d'Atenes de practicar "terrorisme", intentant "infondre por en la gent". El ministre, que va assegurar que dimitirà si diumenge els grecs avalen l'oferta europea, ha insistit que el Banc Central Europeu, la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional volen que guanyi el sí a la consulta per poder humiliar els grecs.

En una entrevista al diari 'El Mundo', Varufakis s'ha mostrat convençut que "dilluns hi haurà un acord" perquè, ha dit, tant Grècia com Europa "necessiten un acord". Amb tot, el ministre ha afirmat que si guanya el sí, "l'acord serà nefast perquè és insostenible", de la mateixa manera que entén que una victòria del no en cap cas suposarà un "acord fantàstic". Sigui com sigui, Varufakis ha insistit que dimarts "els bancs obriran".

En aquest sentit Varufakis es pregunta: "Per què ens obliguen a tancar els bancs?", amb referència al fet que la immensa majoria de les sucursals gregues fa dies que estan sense activitat i han imposat un límit de 60 euros al dia per persona. El 'corralito' ha suposat a la pràctica l'asfixia de les economies domèstiques. "Per infondre por a la gent. I la difusió de la por es diu 'terrorisme'", ha declarat en la mateixa entrevista.

Les enquestes elaborades durant la curta setmana de campanya electoral donen un resultat molt ajustat, amb un lleuger avantatge del sí, fins i tot en el sondeig encarregat per Syriza, el partit de Varufakis i del primer ministre, Alexis Tsipras.

stats