Internacional 16/02/2019

El Vaticà expulsa del sacerdoci l'excardenal McCarrick arran de les acusacions d'abusos sexuals

La decisió de la Congregació per a la Doctrina de la Fe arriba després de la investigació que va ordenar el papa Francesc sobre el cas

Jordi Mumbrú / Efe
3 min
El cardenal i arquebisbe de Washington, Theodor McCarrick, en una imatge d'arxiu.

Ciutat del VaticàLa Congregació per a la Doctrina de la Fe ha expulsat del sacerdoci l'excardenal i arquebisbe emèrit de Washington Theodore McCarrick després de ser acusat d'abusos sexuals a menors i a seminaristes, segons ha informat avui l'oficina de premsa de la Santa Seu en un comunicat.

La decisió de la Congregació per a la Doctrina de la Fe arriba després de la investigació que va ordenar el papa Francesc sobre el cas.

El papa Francesc ja havia apartat l'arquebisbe nord-americà del Col·legi Cardenalici i li havia ordenat que es mantingués apartat de les seves funcions i reclòs fins que s'aclareixin, en un judici canònic, les acusacions d'abús sexual contra ell.

La Congregació per a la Doctrina de la Fe considera McCarrick culpable d'abusos a menors i a adults amb l'agreujant d'abusos de poder i per això li imposa la pena de la reducció a l'estat laïcal, informa el comunicat oficial.

"El Sant Pare ha reconegut la naturalesa definitiva, d'acord amb la llei, d'aquesta decisió, que fa que el cas sigui resolt, és a dir, no subjecte a una nova apel·lació", afegeix.

La reducció a l'estat laïcal preveu que no es poden administrar els sagraments, vestir-se com un sacerdot i se suspèn qualsevol tipus de sou.

McCarrick, de 88 anys i arquebisbe de Washington entre el 2000 i el 2006, va ser acusat d'abusar sexualment de menors i de comportaments indeguts amb joves sacerdots.

El 20 de juliol passat un home va trencar el seu silenci després de 40 anys i va assegurar al diari nord-americà 'The New York Times' que l'excardenal havia abusat d'ell quan era menor d'edat, una situació que, presumptament, s'havia prolongat durant dues dècades.

Cimera històrica al Vaticà

La decisió de la Congregació per a la Doctrina de la Fe es produeix pocs dies abans que se celebri al Vaticà una cimera històrica contra els abusos a menors per part de religiosos que ha convocat Jorge Bergoglio per als dies 21-24 de febrer.

McCarrick (Nova York, 1930) va ser ordenat cardenal per Joan Pau II i va participar en el conclave de l'abril del 2005 en què va ser elegit pontífex Benet XVI.

La pèrdua de la porpra per part d'un cardenal només ha tingut un únic precedent en la història de l'Església catòlica, es remunta al 13 de setembre del 1927 i no va tenir cap relació amb abusos sexuals: el cardenal Louis Billot havia donat suport al moviment monàrquic 'Action Française' que subordinava la religió a la política. Va ser condemnat per Pius XI, i, després de ser rebut pel Papa, va deixar el seu càrrec.

Un cas que ha obert ferides

El cas del cardenal McCarrick, que es remunta a l’any 2000, ha deixat una ferida oberta dins del Vaticà. L’exnunci dels Estats Units Carlo Viganò va arribar a demanar la renúncia del mateix papa Francesc, perquè, segons ell, coneixia els fets des del juny del 2013, i el va criticar per no haver actuat amb prou contundència. L’agència catòlica de notícies Catholic News Service (CNS) va publicar fins i tot parts de la carta que l’octubre del 2006 va rebre Boniface Ramsey, pastor de l’església de Saint Joseph Yorkville de la ciutat de Nova York, de part de l’aleshores arquebisbe substitut de la secretaria d’estat per a Assumptes Generals, Leonardo Sandri. En la missiva, Sandri feia referència a una altra carta que Ramsey havia enviat l’any 2000 i, en la qual, segons va explicar el mateix capellà a CNS, afirmava: "Em vaig queixar de les relacions de McCarrick amb els seminaristes i tot l’assumpte d’allitar-se amb seminaristes i tot això. L’assumpte que tots coneixen".

Viganò va recordar aquests documents per redactar ell també una carta que va fer arribar a publicacions eclesiàstiques conservadores i que incloïa aquest paràgraf: "El papa Francesc ha demanat en nombroses ocasions total transparència a l’Església, i als bisbes i als fidels que actuïn amb parresia. Els fidels de tot el món també li exigeixen a ell que actuï de manera exemplar. Que digui des de quan tenia coneixement dels crims comesos per McCarrick abusant de la seva autoritat amb seminaristes i sacerdots. En qualsevol cas, el Papa va tenir coneixement d'aquests fets per mi el 23 de juny del 2013 i va seguir encobrint McCarrick, sense tenir en compte les sancions que li havia imposat el papa Benet".

stats