Internacional 09/04/2014

Diàleg a Veneçuela entre govern i oposició

L'ala dreta antichavista carrega contra els polítics que han acceptat reunir-se amb Maduro

Agències
2 min
Imatge difosa pel govern veneçolà de la reunió "preparatòria" entre Maduro i els representants de l'oposició. AFP

CaracasDesprés de gairebé dos mesos de protestes a Veneçuela, govern i oposició ha acordat aquesta matinada de dimecres dialogar. La mediació d'una missió de cancellers de l'Unasur ha estat clau perquè es fessin els primers passos per convocar una reunió formal i pública entre les dues parts, que està prevista per a dijous.

Després d'una conversa de més de tres hores entre el president del país, Nicolás Maduro, i representants de l'aliança opositora de la Taula de la Unitat Democràtica (la MUD, en castellà), s'ha aconseguit fer un pas endavant en el camí del diàleg.

Maduro ha dit al seu programa de ràdio 'En contacto con Maduro', inspirat en 'Aló Presidente', d'Hugo Chávez, que la reunió "preparatòria" ha posat les bases per a un "diàleg polític franc", i ha demanat a totes les forces polítiques que donin una oportunitat a la pau.

La possible mediació del Vaticà

Després de la reunió, el vicepresident, Jorge Arreaza, ha anunciat que "molt probablement" un representant del Vaticà a Veneçuela acompanyi els diàlegs. Un pas que també ha confirmat el representant de la MUD. Tot i això, la Conferència Episcopal de Veneçuela ha aclarit posteriorment que el govern no ha fet al Vaticà la sol·licitud formal per a aquest acompanyament.

El líder de la MUD, Henrique Capriles, ha volgut aclarir que els diàlegs es duran a terme enmig de protestes, perquè no volen deixar el carrer. Al seu torn, el representant de la MUD Ramón Guillermo Aveledo ha aclarit que tot el que s'ha discutit en la reunió preparatòria s'analitzarà durant aquest dimecres amb la resta de membres de la coalició opositora.

Rebuig de Leopoldo López

La decisió de la MUD de reunir-se amb el govern no ha agradat a l'ala dreta de l'antichavisme. El partit Voluntat Popular, fundat pel líder opositor Leopoldo López, ha difós un comunicat en què s'assenyala que aquesta formació "no validarà cap diàleg amb el règim mentre continuï existint repressió, gent empresonada i persecucions".

stats