ESTATS UNITS
Internacional 02/08/2020

Èxit del primer viatge a l’espai amb la participació d’una empresa privada

Ara
2 min

Barcelona“Aquesta és la pròxima era en els vols espacials humans. La NASA es converteix en el client”, va afirmar l’administrador de l’agència espacial estatal dels Estats Units, Jim Bridenstine, des del Centre Espacial Johnson a Houston. Bridenstine va pronunciar aquestes paraules pocs minuts abans que el primer viatge d’astronautes a l’òrbita espacial fet per la NASA i l’empresa privada SpaceX conclogués ahir amb èxit. L’amaratge va tenir lloc a les 20.48 hores (hora catalana) al golf de Mèxic, davant de la costa de Pensacola (Florida), tal com estava previst.

“Benvinguts al planeta Terra. Gràcies per volar amb SpaceX”, van bromejar des del control terrestre de la NASA. Els dos passatgers de la missió són dos astronautes de la NASA, Robert L. Behnken i Douglas G. Hurley, però l’èxit d’aquesta missió suposa un primer pilar perquè més persones puguin anar a l’espai i perquè s’enceti una nova varietat d’activitats que inclourien turisme espacial, investigació corporativa i reparació de satèl·lits.

La missió de la càpsula Crew Dragonva ser operada per SpaceX -companyia de la qual és director general Elon Musk, el cofundador de l’empresa de vehicles elèctrics Tesla- i forma part dels esforços de la NASA per compartir alguns dels seus serveis al sector privat. La NASA va contractar dues companyies, SpaceX i Boeing, per proporcionar transport d’astronautes des de i cap a l’Estació Espacial Internacional. I SpaceX va ser la primera a estar a punt per enviar astronautes a l’òrbita.

Behnken i Hurley van iniciar el seu viatge espacial a finals de maig i l’han conclòs al cap de dos mesos (63 dies). És el primer amaratge dels astronautes de la NASA des del 1975, quan les tripulacions de l’agència espacial dels Estats Units encara volaven cap a i des de l’òrbita amb els mòduls Apollo, utilitzats per a les històriques missions nord-americanes a la Lluna. El president dels EUA, Donald Trump, no va tardar a felicitar-los a Twitter.

Ara SpaceX necessita un mínim de sis setmanes per inspeccionar la càpsula -que serà restaurada per emprendre un nou vol la pròxima primavera- i llançar un altre equip a finals de setembre. La pròxima missió serà amb quatre astronautes i amb la previsió que passin sis mesos complets a bord de l’estació espacial. Una companyia de Houston dirigida per un exfuncionari de la NASA s’ha associat amb SpaceX per enviar tres clients a l’estació espacial la tardor del 2021.

stats