Internacional 20/08/2018

El dissenyador del pont ensorrat a Gènova va advertir fa 40 anys dels riscos que corria

Un nou vídeo d'unes càmeres de seguretat mostra el moment de l'esfondrament

ARA / Efe
1 min

BarcelonaL'enginyer Riccardo Morandi, dissenyador del pont que es va ensorrar a Gènova, va advertir el 1979 que el viaducte necessitava un manteniment constant per la corrosió a què estava exposat com a conseqüència de l'aire marí i de la contaminació.

Morandi va elaborar aleshores un informe, que ha publicat el diari italià 'La Verità', en què cridava l'atenció sobre la corrosió a què estava exposada l'obra. "Tard o d'hora, i potser d'aquí uns anys, serà necessari recórrer a un tractament per eliminar qualsevol rastre d'òxid en els reforços més exposats, per després cobrir-ho tot amb elastòmers de molt alta resistència química", advertia aleshores.

Morandi va afirmar que l'estructura havia estat construïda amb formigó sòlid, però que patia una degradació ràpida com a conseqüència de "l'alta salinitat" procedent dels vents del mar, situat a només dos quilòmetres de distància. Aquest aire, barrejat amb els fums de les xemeneies de les fàbriques adjacents, generava un deteriorament dels materials i una "pèrdua de resistència" que s'havia de tenir en compte.

"Les superfícies externes de les estructures, però especialment les exposades al mar, comencen a mostrar fenòmens d'agressió d'origen químic", explicava Morandi al seu informe.

Per la seva banda, la Guàrdia de Finances de Gènova ha fet públic aquest dilluns un vídeo del moment en què s'ensorra part del pont vist des de diferents càmeres de seguretat. A les imatges es pot veure el gran nombre de vehicles que creuaven el pont moments abans del col·lapse i com de sobte comença a caure la runa.

stats