Internacional 17/11/2019

Una casa i vigilància del govern de Mèxic per a l’expresident bolivià

Oposició i detractors critiquen que la seva estança vagi a càrrec de l’erari públic

Anna Portella
2 min
Evo Morales

Ciutat De MèxicEvo Morales va arribar a Mèxic dimarts amb un avió de la força aèria d’aquest país, que va anar a Bolívia a buscar-lo. Mèxic és dels pocs països del continent que segueixen reconeixent Morales com el president legítim del país andí. Des que va arribar a Mèxic, però, la informació sobre ell s’ha portat amb el màxim secretisme. El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, no ha volgut ni confirmar si ja s’hi ha reunit; només ha informat que la seguretat de l’exmandatari ara és responsabilitat de l’estat.

“Se li proporciona un habitatge del govern de la república per la seva estança, i també la protecció necessària i tot això”, afirmava aquesta setmana AMLO, acrònim amb què es coneix popularment López Obrador. En les poques compareixences públiques que ha fet Evo Morales, se l’ha vist resguardat pels agents que fins fa un any s’encarregaven de la seguretat personal dels caps d’estat a Mèxic. AMLO va eliminar aquest cos militar perquè el considerava una despesa supèrflua, però ha decidit recuperar-lo per evitar que amb el seu asilat estrella es produeixi un Trotski 2: el comunista rus va morir assassinat durant el seu asil a Mèxic, el 1940.

La presència del primer president indígena de Bolívia ha dividit l’opinió pública mexicana. El govern de la capital, per exemple, va nomenar-lo hoste distingit de la ciutat l’endemà de la seva arribada. Però detractors i l’oposició s’han queixat que la seva estança al país vagi a càrrec de l’erari públic.

“És una reacció molt mesquina; cada cop que ha governat la dreta hi ha hagut molt malbaratament”, explica a l’ARA Diego del Bosque, diputat del partit de l’executiu (Morena) i dels pocs que es van reunir amb Morales quan va arribar a la capital del país. “Vam dir de fer una cooperació de 500 pesos (uns 23 euros) al mes amb els diputats del moviment, i així deixar la dreta sense arguments”, deia en relació a la coperacha que es va proposar als 318 diputats de la coalició que governa per finançar l’exili de l’expresident bolivià.

De moment, el que no haurà de pagar Morales és residència, tot i que no s’ha fet públic on s’allotja exactament. El president López Obrador només va dir que no estava a La Herradura, un palauet propietat de l’estat ubicat a l’àrea metropolitana de la capital i que va alarmar la comunitat de veïns perquè, van justificar a Twitter, no volien que “un dictador i delinqüent” dormís al seu barri.

stats