Internacional 16/02/2020

La Xina blinda el president de les crítiques per la gestió del coronavirus

Xi Jinping coneixia la propagació del brot 15 dies abans de donar l'alerta pública

Dolors Rodríguez
3 min
Xi Jinping, envoltat de dirigents del Partit Comunista degudament protegits, visitant un centre d'investigació per informar-se sobre el brot, el passat 10 de febrer a Pequín

PequínEn un moment en què s'ha qüestionat l'absència del president xinès durant les setmanes en què el país s'ha sumit en una gran quarantena i les xifres de víctimes han crescut exponencialment, la premsa oficial ha fet públic que Xi Jinping ja va ordenar un pla de contingència per controlar el brot de coronavirus a principis de febrer. Pequín coneixia la gravetat de la situació almenys quinze dies abans de declarar l'alerta pel brot de coronavirus.

Les crítiques internes a la Xina i la desconfiança generada a l'exterior pel ball de xifres sobre l'abast real de l'epidèmia han posat a treballar als mitjans xinesos per guanyar la batalla de l'opinió pública. A la premsa oficial s'ha publicat aquest cap de setmana un discurs de Xi Jinping, datat el 4 de febrer, per intentar dissipar els dubtes sobre el seu lideratge al capdavant de la pitjor crisi que viu el país des de la SARS, fa 17 anys.

En el discurs, Xi assegura que el 7 de gener en una reunió del Politburó, màxim òrgan del Partit Comunista, va donar instruccions per “impedir i controlar el brot”. Això significa que dues setmanes abans que es confirmés que hi havia transmissió de persona a persona i s'informés la població de l'epidèmia, els quadres del partit ja eren conscients del perill i el president va instar a adoptar mesures, però sense resultats aparents.

En el discurs Xi també informa que havia autoritzat el tancament de Wuhan i d'altres ciutats a partir del 23 de gener. La informació publicada és del tot inusual, ja que les reunions del Politburó acostumen a ser secretes.

Amb uns 69.000 contagiats i 1.665 morts i el país paralitzat per l'epidèmia del Covid-19 sembla que ara és urgent defensar que el govern i el seu líder sempre han sigut al capdavant del timó. El missatge als mitjans oficials xinesos és clar: els errors els han comès els incompetents quadres locals de la província de Hubei, que no van actuar i que per això ja han sigut destituïts. Des de Pequín, ara es lidera la resposta a la crisi i en llenguatge grandiloqüent s'assegura que s'ha declarat la “guerra popular” contra el coronavirus, al qual sens dubte es vencerà. La notícia es coneix quan ja s'han cessat els càrrecs a Hubei i s’han fet nous nomenaments amb persones de confiança de Xi Jinping.

I també ha sigut aquesta última setmana quan la televisió ha mostrat per primera vegada el president amb mascareta prop de la gent. Xi ha visitat barris de Pequín i centres comunitaris parlant amb veïns i personal sanitari. El que sembla tota una operació d'imatge per combatre el malestar que la mala gestió de la crisi ha provocat entre la població pot convertir-se en un nou problema: perquè es demostra que els alts càrrecs del partit comunista, inclòs el líder, coneixien la gravetat de la situació i no van alertar la població fins a setmanes després.

Aquest temps podria haver sigut vital per contenir el brot si s'haguessin adoptat les mesures pertinents.

L'onada de critiques a internet després de la mort del jove metge Li Wenliang, que va ser perseguit per la policia de Wuhan per alertar sobre l'epidèmia al desembre, ha posat en alerta al govern de Pequín, que ha permès els comentaris en contra dels governants locals de Hubei i Wuhan, però sistemàticament n'ha eliminat els que li eren crítics. En el mateix discurs de partit, Xi exigia reforçar el control sobre els mitjans online i prendre mesures contra els que “aprofiten l'epidèmia per llançar rumors”.

També destacava la necessitat de garantir els subministraments d'energia i aliments per evitar problemes socials i augmentar la presència policial als carrers. Alguna cosa que almenys a Pequín s'ha fet visible, en part perquè els carrers estan buits amb la gent aïllada a casa seva.

D'altra banda, el ministeri de Transports està organitzant el retorn a les ciutats, de manera esglaonada, dels immigrants del camp que van marxar de vacances d'Any Nou Xinès. Uns 80 milions ja han tornat i s'espera que 120 milions més tornin abans de final de mes i 120 milions més, al març. També es calcula que uns 100 milions d'universitaris han de tornar als seus respectius campus quan es reprenguin les classes.

La premsa davant del creuer Diamond Princess a la termnal Daikoku a Yokohama, Japó
Evacuacions selectives als creuers

Cambodja ha suspès temporalment el desembarcament dels passatgers del creuer Westerdam, que va atracar al port de Sihanoukville divendres havent sigut rebutjat per cinc països per por de contagis del coronavirus, després que una de les passatgeres donés positiu un cop a terra.

La mesura afecta 747 tripulants i 236 passatgers –entre els quals una ciutadana espanyola–, que es mantenen a l'interior de la nau, mentre que uns 300 viatgers més estan allotjats en un hotel de luxe de Phnom Penh, entre els quals hi ha quatre espanyols, segons fonts que cita l'agència Efe.

Pel que fa al Diamond Princess, que està en quarantena al port de Yokohama, el Japó ha diagnosticat 70 nous casos i en total ja sumen 355. Els Estats Units i el Canadà han començat l'evacuació dels seus nacionals que no presenten cap símptoma amb el compromís que passaran la quarantena quan arribin a casa.

stats