Internacional 02/10/2014

Suspesa una cimera de premis Nobel de la pau a Sud-àfrica pel veto al Dalai-lama

Tutu titlla el govern de "llepaculs" de la Xina

Marta Rodríguez
3 min
La premi Nobel de la Pau Jody Williams conversa amb el dalai lama a Dharamsala, la ciutat índia on viu exiliat. SANJAY BAID / EFE

BarcelonaLa cimera que els premis Nobel de la Pau havien de celebrar aquest mes a Ciutat del Cap s'ha suspès per la negativa del govern sud-africà a autoritzar l’entrada al país al Dalai-lama per no fer enfadar i posar en perill les seves relacions econòmiques amb la Xina, que va envair el Tibet el 1951 i des de llavors controla el petit país amb mà de ferro.

Fins a sis premiades havien anunciat que no anirien a la trobada anual per protestar contra el veto al líder espiritual tibetà i finalment l'organització ha desconvocat la cimera que s'havia de celebrar del 13 al 15 d'octubre a la ciutat sud-africana, coincidint amb els 20 anys de l'enderrocament de l'apartheid i de l'arribada de la democràcia amb la victòria electoral de Nelson Mandela. A més, en una carta, 16 guardonats ja van signar una carta conjunta per exigir a l'executiu de Jacob Zuma que autoritzés la presència del líder tibetà, sense rebre resposta.

L'alcaldessa de Ciutat del Cap, Patricia de Lille, ha anunciat la suspensió de l'acte, informa l'agència EFE, "després de moltes consultes i deliberacions". Com a "primera raó" per justificar la decisió de l'ajuntament (coorganitzador de la cimera amb l'associació que agrupa els guardonats) De Lille ha citat "el rebuig del govern sud-africà a donar el visat a sa santedat el Dalai".

Desmond Tutu, premi Nobel el 1984, ha lamentat que el govern sud-africà hagi negat el visat al líder espiritual tibetà, que viu des de fa sis dècades exiliat a l'Índia, acusat pel règim de Pequín d'alimentar els moviments independentistes del seu poble. De fet, no és la primera vegada que ho li barra el pas, sinó la tercera en cinc anys. En totes elles, l'arquebisbe anglicà ha criticat que Sud-àfrica faci el joc a la poderosa Xina, sense importar-li trair així l'esperit de Mandela.

"M'avergonyeix dir que aquests llepaculs són el meu govern", ha denunciat el carismàtic bisbe anglicà a través d'un comunicat de la fundació que porta el seu nom.

Fidel al seu estil, Tutu no es mossega la llengua en aquest comunicat en què lamenta que l'ANC, el partit on Mandela va militar tota la vida i que governa des de fa 20 anys, sigui "tan covard". "No em puc creure que el govern de Sud-àfrica pogués disparar-se en el mateix peu tres cops. Creia que tenia l'orgull adequat. Quan els nord-americans van advertir a Madiba [nom com es coneix el vell president mort el desembre del 2013] que no podia continuar amb la seva amistat amb els presidents [Muammar al-]Gaddafi i [Fidel] Castro, els va dir que anessin a pastar fang perquè no li podien triar els amics", escriu l'arquebisbe.

"La cimera dels Nobel a Ciutat del Cap estava destinada a celebrar Madiba però els seus propis companys li han escopit a la cara, negant que se l'honri", critica.

Tutu, amic personal del Dalai-lama i de Mandela, ja va denunciar el 2011 que Sud-àfrica impedia l'entrada del tibetà per assistir al seu 80è aniversari. Llavors ja va afirmar que l'ANC no el representava i que de la mateixa manera que havia pregat durant els anys de l'apartheid la desaparició del sistema racista "pregaria per la desaparició del govern".

Frederik de Klerk, l'últim president de l'apartheid que el 1993 va rebre el premi Nobel de la Pau amb Mandela, es va mostrar "decebut" perquè els altres premiats no vinguin a Sud-àfrica i ha afirmat també en roda de premsa que tant ell com Tutu van intentar convèncer-los perquè hi assistissin.

Per la seva banda, el govern de la Xina s'ha congratulat per la decisió de Sud-àfrica de no donar el permís al Dalai.

stats