Internacional 02/04/2018

La Xina respon a la guerra comercial de Trump amb nous aranzels sobre els aliments importats dels Estats Units

El gegant asiàtic grava 128 productes, inclosos la fruita, els fruits secs, el vi i el porc

Clara Maseras
3 min
El president dels EUA, Donald Trump, va rebre el seu homòleg xinès, Xi Jinping, a la seva mansió de Florida.

PequinEl govern xinès ha fet efectiva la seva amenaça d'imposar aranzels a 128 productes nord-americans en resposta a la decisió de Trump de gravar l'acer i l'alumini xinesos.

Malgrat les crides a la negociació per evitar una guerra comercial, la Xina ha volgut mostrar la seva fermesa davant les amenaces de Trump i ha fet efectiva la imposició de taxes a les importacions nord-americanes per valor de 3.000 milions de dòlars. El govern xinès vol deixar clar que no té por d'una guerra comercial.

El ministeri de Comerç xinès anunciava oficialment en un comunicat que a partir d'avui imposa una taxa del 15% a 120 productes, bàsicament agrícoles, entre els quals hi ha la fruita, el vi i els fruits secs. A unes altres 8 categories de productes, entre les quals hi ha el porcí i l'alumini reciclat, se'ls grava amb un aranzel del 25%.

Les represàlies xineses són moderades i representen una xifra similar a les taxes que ha imposat Donald Trump en gravar un 25% l'acer xinès i un 15% l'alumini. El ministeri de Comerç xinès assegura que les mesures de Washington, que només s'aplicaran a la Xina i alguns altres països, violen les normes de l'Organització Mundial de Comerç (OMC) ja que van contra els principis de no-discriminació i demana que el comerç bilateral entre els dos països torni a la normalitat.

Donald Trump ha amenaçat de gravar per un total de 60.000 milions de dòlars les importacions de productes xinesos amb l'objectiu de reduir l'enorme dèficit comercial que manté amb el gegant asiàtic, al qual acusa de no respectar la propietat intel·lectual.

S'especula que aquesta mateixa setmana el president nord-americà podria anunciar nous aranzels que afectin productes xinesos d'alta tecnologia.

Malgrat l’aplicació de “contramesures” i les declaracions de fermesa, Pequín, en el seu paper de defensor del lliure comerç, segueix apostant per arribar a un acord amb els Estats Units i evitar una guerra comercial, que afectaria la primera i la segona economies mundials.

Els aranzels imposats a les exportacions nord-americanes s'han triat acuradament. La majoria són productes alimentaris i, encara que no sumen una gran xifra, poden afectar directament els grangers nord-americans d'estats agrícoles del centre del país amb majoria de votants republicans.

Més cartes per jugar

Però la Xina ja ha avisat que no dubtarà a augmentar la pressió si no s'aconsegueixen acords bilaterals. En una segona fase podria imposar taxes a productes que tindran més efectes en l'economia dels Estats Units, com per exemple la soja o els avions.

L'any passat Xina va comprar un terç de les exportacions de soja dels Estats Units, per valor de 12.400 milions de dòlars. La Xina també és un dels principals clients de Boeing, ja que té un mercat de línies aèries en expansió.

Les pressions podrien arribar a les empreses nord-americanes amb implantació o inversions a la Xina que tindrien més dificultats per operar. I, en última instancia, Pequín fins i tot pot amenaçar de vendre part de l'important paquet de deute públic dels Estats Units que té en el seu poder.

Malgrat les amenaces de Trump, una guerra comercial no beneficiaria ningú i es pot arribar a acords sobre algunes de les peticions de Washington. Donald Trump necessita reduir la desequilibrada balança comercial per valor de 375.000 milions de dòlars en almenys 100.000 milions. Ho pot aconseguir si convenç la Xina que augmenti la compra de semiconductors i redueixi els aranzels a la importació d'automòbils dels Estats Units. A més, el govern de Pequín s'ha mostrat disposat a obrir el sector financer i a augmentar la protecció sobre la propietat intel·lectual. Però falta veure que les promeses xineses es fan realitat.

stats