Internacional 07/02/2016

La Xina obre l'any del mico enmig de la incertesa econòmica

El país es paralitza per les celebracions de l'any nou, que arrenca amb dubtes sobre la bona salut del creixement econòmic

Dolors Rodríguez
3 min
Una dona davant la representació d'un mico amb motiu del canvi d'any. REUTERS

PequínMilions de desplaçaments, sopars familiars on no poden faltar els famosos 'jiaozi' [farciments de carn picada o verdures] i molts petards marquen l'arribada de l'any nou xinès. El gegant asiàtic comença el 8 de febrer l'any del mico, un any que estarà marcat pel que el govern ha batejat com a 'nova normalitat', un creixement econòmic més baix per transformar el model econòmic del 'Made in China' cap al 'Created in China', però que des de fora molts tenen por que es tracti d'una profunda crisi que pot arrossegar l'economia mundial.

Segons l'horòscop xinès, el mico és un animal intel·ligent i audaç que no rebutja la confrontació, així que pot ser un bon any per als que sàpiguen adaptar-se creativament als canvis.

L'Any Nou, o Festa de la Primavera, és l’esdeveniment principal del calendari xinès i encara que oficialment hi ha set dies de vacances, el període s'allarga per permetre que la gent pugui desplaçar-se als seus llocs d'origen i visitar la família.

El govern xinès ha calculat que aquest any es registraran en total 2.910 milions de viatges entre el 21 de gener i el 3 de març, cosa que representa un 3,6% més que l'any passat. La majoria dels desplaçaments són amb tren, però l'augment del nivell de vida ha fet que els viatges amb avió hagin crescut un 14,3% respecte a l'any passat.

Dificultats pel mal temps

Els protagonistes d'aquest gran èxode són els més de 240 milions d'emigrants del camp a la ciutat que aquests dies tornen als seus pobles. Aquest any el mal temps ha jugat una mala passada.

Aglomeracions fa uns dies en una estació de trens a Hangzhou. REUTERS

Les grans nevades a l'interior i centre del país han provocat talls a les vies i grans retards als trens. A la ciutat de Canton, al sud del país i epicentre de l'anomenada 'fàbrica del món', d'on surten la majoria de les manufactures xineses, els retards han provocat aglomeracions de fins a 100.000 passatgers que han quedat atrapats a l'espera de poder agafar un tren.

Aquest any la desacceleració de l'economia, especialment en sectors com la construcció i la indústria, ha provocat que moltes empreses donessin més dies de vacances i els viatges han començat abans. Hi ha la incògnita de si tots els treballadors tornaran davant el risc de l'atur o si alguns optaran per quedar-se al camp.

Els efectes de la desacceleració xinesaL'alentiment de l'economia té a favor la demografia. La població envelleix i la incorporació de gent jove al mercat laboral cada vegada és més petita.

Les dades de l'Oficina d'Estadístiques xinesa mostren que el 2015 la població emigrant s'ha reduït en gairebé sis milions, després de tres dècades de creixement. Els motius són diversos: la gent es fa gran, a la ciutat hi ha menys oportunitats i la vida s'ha encarit. Tot això fa que tornar al camp sigui atractiu; a més, comença a haver-hi oportunitats.

L'arribada d'emigrants amb diners estalviats també propicia la creació de nous negocis i la modernització de l'agricultura, una assignatura pendent a la Xina.

El govern aposta pel desenvolupament rural amb inversions en infraestructures i crèdits per a agricultors. La setmana passada va anunciar una inversió de 107 milions de dòlars per renovar centrals elèctriques a les regions orientals de la Xina.

Canvis que es queden

Són unes festes tradicionals però és inevitable que les tradicions evolucionin. Internet ha entrat a la Xina per quedar-s’hi, ja hi ha més de 668 milions d'internautes. Es calcula que el 70% dels bitllets que s'han venut per a aquestes festes han estat 'online', i el mòbil és l'eina preferida.

Encara que els immigrants tornen al camp, a la Xina urbana, amb una ja important classe mitjana, les festes es converteixen en un període de vacances per viatjar pel país i a l'estranger. Segons el portal de viatges Ctrip.com, es dediquen cinc o sis dies a viatjar i les principals destinacions fora de la Xina són Tailàndia, el Japó, Corea del Sud, Taiwan, Singapur, els EUA i Indonèsia.

L'alentiment de l'economia també està acabant amb una altra tradició, la de les pagues extres que es donen als treballadors en aquestes dates, normalment el salari d'un mes i mig.

Segons un sondeig realitzat per un dels principals portals de feina de la Xina, Zaoping.com, més de dos terços dels empleats de coll blanc enquestats no esperen rebre la paga extra i l'any passat més del 60% ja no la van rebre.

stats