Internacional 25/03/2013

Xipre restringirà el moviment de capitals

El president Anastasiadis afirma que les pensions estan assegurades

Agències
2 min

NicosiaEl president de Xipre, Nikos Anastasiadis, ha anunciat aquest dilluns en un discurs televisat que la reobertura dels bancs dijous anirà lligada a limitacions en les transaccions financeres. "El Banc Central de Xipre aplicarà les lleis que ha votat el Parlament i imposarà algunes restriccions a les transaccions. És una mesura provisional, que progressivament s'anirà aixecant", ha dit Anastasiadis, que ha contradit, d'aquesta manera, les informacions difoses per la mateixa banca a diversos mitjans.

El president ha destacat que el Banc Central de Xipre assegurarà la liquiditat de tots els bancs i ha afegit que la primera tasca serà assegurar els dipòsits de les caixes de pensions a les entitats afectades.

Tots els bancs xipriotes reobriran les portes al públic aquest dimarts, amb l'excepció del Banc de Xipre i el Banc Popular (Laiki Bank) que ho faran dijous. Fonts bancàries havien assenyalat a Efe i a altres mitjans que la reobertura es produiria sense restriccions, ni tan sols en aquests bancs, tot i que estan subjectes al pla de reestructuració aprovat la matinada de dilluns per l'Eurogrup.

En el seu discurs, retransmès en directe en tornar de Brussel·les, Anastasiadis ha assegurat que l'acord entre el seu govern i l'Eurogrup ha servit per salvar el país i el seu principal banc, el Banc de Xipre, de la fallida. El president ha defensat l'acord i ha assegurat que servirà per obtenir el rescat i evitar la fallida "descontrolada" del país.

"La tasca del Govern ha estat difícil, i els marges d'actuació, molt limitats", ha dit Anastasiadis, tot assegurant que "dimarts comença un nou període" i que els pròxims dies "començarem a notar les conseqüències en les nostres vides".

El president ha assegurat entendre la ira dels ciutadans amb els responsables de la situació en què es troba el país, i ha anunciat que aquest mateix dimarts el Consell de Ministres nomenarà els jutges que s'encarregaran de la investigació penal de l'assumpte.

En un principi s'havia afirmat que els bancs obririen aquest dimarts, després de més d'una setmana de 'corralito'. Finalment, però, el Banc Central de Xipre ha decidit, a última hora de dilluns, allargar 48 hores més el tancament de tots els bancs que, finalment, continuaran sense deixar entrar clients fins dijous.

stats