Internacional 24/02/2013

El conservador Anastasiades, nou president de Xipre

Segons els sondejos a peu d'urna, Nicos Anastasiades s'hauria imposat al candidat comunista, Stravros Malas. Aquestes eleccions són decisives per a la negociació del rescat xipriota

Reuters
1 min
El candidat conservador xipriota, Nicos Anastasiades, a punt de votar a Limassol

NicosiaEl conservador Nicos Anastasiades ha aconseguit una victòria decisiva per rellançar la negociació del rescat financer que Xipre ha demanat a la 'troica' internacional, formada per la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional. Segons els sondejos a peu d'urna, Anastasiades hauria aconseguit entre el 57 i el 61% dels vots, en front del comunista Stavros Malas, que hauria obtingut entre el 38 i el 42% dels vots.

El conservador era també el candidat dels mercats financers, perquè durant tota la campanya va defensar una ràpida negociació per rescatar l'economia xipriota, que viu la pitjor crisi econòmica dels últims quaranta anys. Malas, en canvi, havia advertit que no firmaria l'acord proposat per la 'troica', que ja fa vuit mesos que es negocia.

"Hem d'escollir entre el millor de dos mals candidats", assegurava Georgia Xenophondos, una recepcionista de 23 anys, que confessa haver votar per Anastasiades. "Ara hi ha pobresa, atur, i hem perdut el respecte de la Unió Europea, una situació inimaginable cinc anys enrere", explicava la jove a l'agència Reuters.

stats