Misc 15/11/2021

La méteo: pluges minses a l'est, tramuntana i temperatures a ratlla

Una potent entrada d'aire fred podria fer arribar l'ambient purament d'hivern d'avui en vuit

3 min

BarcelonaEls núvols i una entrada d'aire fred han fet que aquest migdia l'ambient fos força hivernal. En molts indrets a primera hora de la tarda hi havia un o dos graus menys que ahir, però l'efecte del vent de nord ha fet pujar en canvi la temperatura en alguns sectors del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu. A Tremp avui s'ha arribat a 17,9 °C, mentre al centre de Barcelona la màxima no ha passat de 15,9 graus. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya avui ha sigut de 12,9 graus, 1,3 més baixa que ahir.

Diferència entre la temperatura d'avui a dos quarts de quatre de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

Durant el matí han seguit caient algunes precipitacions febles, tant al vessant nord del Pirineu com en algunes comarques de l'est. Des de les 7 h fins a les 16 h destaquen els 2 l/m² acumulats a Viella. A Torroella de Montgrí n'ha caigut 1 i a Girona 0,5 l/m². La tramuntana bufa amb cops que han arribat als 109 km/h a Portbou, i a 82 a Espolla i a Maçanet de Cabrenys.

El dia ja ha començat amb entre 2 i 4 graus més que ahir, tot i que el vent ha provocat diferències de temperatura entre uns indrets i els altres. La mitjana de les mínimes per al conjunt de Catalunya ha baixat fins als 4,9 ºC, el primer valor per sota dels 5 des del dia 9. D'entre les temperatures mínimes d'avui destaquen sobretot els valors de les estacions d'alta muntanya: a Boí la mínima ha arribat a -6,7 ºC, a Espot a -6,2 i a la Tosa d'Alp a -6,1. No està sent una entrada d'aire fred tan potent com la de principis de novembre, però cal esperar una primera part de la setmana amb un ambient força fred per ser mitjans de novembre. Durant les pròximes nits hi haurà més glaçades que avui i al migdia fins dijous hi haurà poques temperatures per sobre dels 15 graus.

Els ruixats d'ahir a la nit van deixar algunes pluges significatives, com els 24 l/m² del Parc Natural del Montnegre i el Corredor, els 20 de Sabadell, els 17 de la Granada o els 9 de Sitges. A Barcelona s'hi van acumular entre 4 i 6 l/m² segons el barri. Al vessant nord del Pirineu les precipitacions també han sigut importants: segons els sensors de les estacions del Meteocat al Port de la Bonaigua hi ha 24 cm de neu acumulats, i a Sasseuva, a la Vall d'Aran, 15. Les precipitacions de la setmana passada també han deixat gruix de neu al Pirineu oriental: l'estació d'Ulldeter té un gruix de 19 cm acumulats.

Entre la matinada i demà al matí pot tornar a ploure de manera més extensa, especialment en punts del sud de la Costa Brava, al Maresme, al Vallès i al voltant de Barcelona. Tot fa pensar que aquestes pluges seran més aviat esporàdiques i poc abundants, però demà a primera hora pot tornar a fer falta el paraigua.

Probabilitat en tant per cent que demà al matí arribi a ploure.

Les precipitacions tornaran a afectar amb ganes les Balears. Entre avui i demà es poden acumular entre 20 i 40 l/m² en molts indrets, i en alguns punts de la serra de Tramuntana les precipitacions podrien arribar a superar un altre cop els 100 l/m². Durant el mes de novembre l'observatori d'Escorca, Son Torella, ja ha acumulat gairebé 550 l/m², poc menys del que sol ploure a Barcelona en tot un any.

El vent de nord marcarà tota la primera part de la setmana. En general no bufarà amb cops especialment forts, però tant a l'Empordà com al nord de les Balears bufarà insistentment ben bé fins dijous. Algunes ratxes poden arribar a superar els 70 km/h. El Meteocat té actiu un avís de perill alt per mala mar a la Costa Brava.

Cops de vent màxims previtos per a aquesta tarda.

Demà a la tarda s'obriran moltes clarianes, i a partir de dimecres entrarem en una fase de temps molt més tranquil, estable i assolellat. Els núvols baixos i les boires guanyaran protagonisme en fondalades interiors.

El pròxim canvi de temps podria començar cap a finals del cap de setmana que ve. Caldrà seguir de prop les pròximes actualitzacions dels models meteorològics, perquè hi ha indicis d'una entrada d'aire fred que podria fer arribar un ambient de ple hivern durant el tram final de novembre. Encara hi ha incertesa, però a hores d'ara aquest escenari és perfectament possible de cara a l'inici de la setmana que ve. Caldrà seguir-ho.

Una important entrada d'aire fred podria marcar el temps d'avui en vuit.
stats