11/02/2016

Segurament, la pitjor Copa d'Europa

2 min
Aficionats del Barça durant la xiulada a l’himne.

BarcelonaLa intenció de l'article no és treure mèrit al Barça o aigualir la festa, ara que arriba una nova final de Copa. Però cal ser coherent i defensar que aquesta Copa, l'espanyola, és possiblement la pitjor Copa d'Europa, amb el permís de la copa italiana, la grega o la turca.

La Copa sempre s'hauria de jugar a partit únic, amb la participació d'equips petits. Personalment, defenso que també caldria fer sorteig pur sobre l'escenari. És a dir, s'hauria de poder donar un Barça-Olot al Camp Nou. O un Llosetenc - Reial Madrid. Les Copes que m'agraden són les d'Anglaterra, França i Alemanya. A partit únic, amb la participació de clubs de novena divisió en rondes prèvies i sorteig pur en el cas de l'escenari a la Copa anglesa o la francesa. A Alemanya és diferent, ja que hi participen 64 clubs: els de Primera, els de Segona, alguns de Tercera i els guanyadors de lligues regionals. Ara bé, un club amateur sempre jugarà a casa contra un club professional.

Aquest Barça arribaria a finals també així. Ja no és aquell Barça que podia perdre a Novelda o Figueres. Però aquesta Copa, amb tornades de partits contra el Villanovense, no té sentit. La Copa espanyola està mal organitzada, pensada per guanyar diners amb la televisió i no pas de cara als aficionats o els jugadors, que gaudirien de més descans.

Tampoc té gaire sentit que la final de Copa no es jugui a Madrid sempre, al Bernabéu. A Alemanya sempre es juga a l'Olímpic de Berlín. A França, a Saint-Denis. A Anglaterra, a Wembley. A Itàlia, on cada any modifiquen el format, han vist que cal jugar sempre a l'Olímpic de Roma. No deixa de sorprendre que Espanya sigui tan centralista excepte en aquest cas. Encaparrant-se a defensar una final de Copa itinerant.

A la mateixa hora que el Barça jugava un partit que no s'hauria d'haver jugat a Mestalla, a Anglaterra tres milions de persones van veure per televisió un duel de setzens de final entre un club de quarta, el Peterborough, i un de Primera, el West Bromwich Albion. A França, el Granville, de cinquena, jugarà els vuitens de final envoltat de periodistes al seu modest camp. La gràcia de la Copa es barrejar històries boniques amb altres de professionals, de sempre.

A més, el pes dels diners acaba decidint la Copa. A Anglaterra, exceptuant el triomf del Wigan el 2013, han guanyat el City, el Chelsea o l'Arsenal els darrers set anys. A Alemanya, el Bayern ha guanyat quatre de les darreres vuit Copes. A França, el PSG i el Lió han guanyat la meitat de les darreres vuit copes, malgrat que els bretons del Guingamp han sorprès amb dues Copes durant aquest període. A Espanya, el Barça seguiria arribant a finals, ni ho dubteu. I ho faria amb menys partits i enfrontant-se a clubs amb històries diferents.

stats