22/11/2020

Una desescalada amb optimisme i prudència

2 min

Avui reobren bars i restaurants, després de 37 dies limitats al servei per emportar o a domicili. També teatres, cinemes, auditoris i sales de concert. S’amplia igualment el rang de comerços que poden recuperar l’activitat (per sobre dels 800 m( 2) de superfície, excepte centres comercials). En l’esport, es permet recuperar l’activitat en instal·lacions a l’aire lliure i en gimnasos i piscines. I en l’educació, es reprenen les activitats extraescolars. Tot, això sí, amb limitacions d’aforament i horàries, perquè el toc de queda nocturn i el perimetral de cap de setmana es mantenen. És, doncs, l’inici de la desescalada a Catalunya de l’anomenada segona onada de la pandèmia. Un moment que ha de convidar a l’optimisme, a veure la llum al final del túnel i a recuperar espais oxigenadors. Els efectes del covid-19 són diversos, però un és la cuirassa social i emotiva a què ens obliga, i cal tenir-ho en compte.

Al mateix temps, però, convé recordar l’efecte tap d’ampolla de cava que es va produir l’última setmana de juny i a principis de juliol. L’esclat amb què ens vam lliurar a deixar enrere el llarg confinament de la primavera, i que va fer que ens mantinguéssim tot l’estiu en uns nivells de pandèmia continguts però massa alts, i que van tenir un efecte multiplicador quan va arribar la segona onada.

Com llavors, l’optimisme ve empès per unes dades que milloren dia a dia. La velocitat de propagació segueix per sota de 0,8 (0,77), continua baixant el nombre de positius en 24 hores (1.204 pels 1.937 del balanç anterior) i fins i tot les UCI redueixen la quantitat de pacients ingressats (514, 13 menys). Però el descens de les xifres no vol dir que hàgim arribat encara a bon port. Aquestes mateixes dades, per exemple, encara han de baixar més, però és que els ingressos hospitalaris ahir van augmentar (25 més, per a 2.085 totals), igual com les defuncions. Per tant, i sense perdre ni un bri d’optimisme, cal tenir present que es necessita més esforç per aconseguir doblegar la corba de la segona onada i poder seguir guanyant terreny al virus i a les restriccions.

Aquest esforç s’haurà de centrar en totes aquelles activitats on es pugui donar la combinació més conflictiva: acumulació de persones, activitat social i poca ventilació. I és cert que en primer lloc es pensa en la restauració, o en les sales de concert, però tampoc es pot oblidar que aquest divendres és l’anomenat Black Friday. El sector comercial s’ensuma un rècord de vendes online, i ja serà un bon indicador que sigui així, perquè tampoc no ens podem permetre imatges d’aglomeracions en els comerços. És evident que restauració, sales de concerts i comerços hi tenen força a dir per fer que tot vagi bé, però com a societat, com a persones, com a clients, també som protagonistes.

El camí de la desescalada no està sent fàcil. Algunes decisions, errors i rectificacions l’estan complicant. I és cert que la gestió en general de la pandèmia té llacunes (com la cobertura dels sectors econòmics i socials damnificats). Però justament per això hem de voler culminar la recuperació de la millor manera possible.

stats