16/08/2019

Dos anys del 17-A: encara molts interrogants oberts i una divisió innecessària

2 min
Després que explotés la casa d’Alcanar on els terroristes preparaven els explosius, van utilitzar una furgoneta per atemptar a la Rambla.

BarcelonaAquest dissabte se celebren dos anys d'aquell fatídic 17 d'agost del 2017, quan els atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils van acabar amb la vida de 16 persones i van deixar centenars de ferits. Malgrat que la Ciutat Comtal i Catalunya estaven en alerta, i que malauradament les imatges d'atemptats en altres urbs europees se'ns havien fet dolorosament quotidianes, els barcelonins van quedar trasbalsats per un atac terrorista a poques parades de metro de casa seva o de la feina i al cor de la ciutat, en una de les seves principals artèries, la Rambla.

Dos anys després encara queden molts interrogants oberts sobre l'atemptat i, a més, aflora una innecessària divisió. En una entrevista a l'ARA, el que era conseller d'Interior l'agost del 2017 i és ara regidor de Barcelona, Joaquim Forn, ha denunciat que el govern espanyol ha optat per l'obscurantisme amb el 17-A. Forn es lamenta des de la presó de Lledoners –on espera la sentència del judici del Procés– de la manca de transparència de l'executiu espanyol i dels intents de desprestigiar els Mossos d'Esquadra. Sense perjudici de les investigacions encara en curs, que mostren fins a quin punt la determinació dels terroristes era fer molt més mal, és imprescindible que l'Estat aclareixi el grau de connexió que hi va haver entre l'imam Abdelbaki es-Satty i el Centre Nacional d'Intel·ligència, i, en un altre àmbit, és necessari que avali que els Mossos puguin tenir accés a fòrums com Interpol o Europol, imprescindibles per a la coordinació entre cossos policials. També cal optimitzar la relació entre els diferents cossos de seguretat, perquè encara estem en alerta terrorista i no podem abaixar la guàrdia.

D'altra banda, Barcelona tindrà dos actes d'homenatge aquest dissabte al matí. L'Ajuntament i la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme (UAVAT) han convocat un acte sobri, breu i sense parlaments al mosaic del Pla de l'Os, on la furgoneta del terrorista es va aturar el 17-A. Una hora més tard l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT) ha convocat un acte paral·lel, també breu, a l'inici de la Rambla. Alguns partits polítics ja han anunciat la seva preferència per un dels dos actes. Per respecte a les víctimes i als seus familiars, seria just homenatjar-les des de la unitat i haver vetllat per aquesta unitat des de les institucions.

Afortunadament també hi ha llums dos anys després dels atemptats i així ho ha reflectit aquesta setmana l'ARA. La Rambla, per la qual cada dia passen entre 240.000 i 311.000 persones, ha recuperat la normalitat i ha sabut gestionar el dol i el record d'aquell dia trist d'agost. Les innombrables mostres de suport –missatges, peluixos, flors...– que van inundar els diferents punts del passeig s'han recollit per museïtzar-les correctament i la Rambla ha recuperat el seu batec encara que la ferida segueixi oberta. I a Ripoll, la ciutat on vivien els joves terroristes, s'ha creat creat l'entitat Joves Catalans i Musulmans per trencar prejudicis i bastir ponts entre comunitats a través del joc. Cal tirar endavant, malgrat les ombres i els interrogants que encara perduren.

stats