03/10/2019

La guerra comercial de Trump ja ens esquitxa de ple

2 min
Un Airbus enlaira a Toulouse, França aquest setembre

BarcelonaUna sentència de l'Organisme Mundial de Comerç (OMC) que dona la raó als Estats Units en un litigi iniciat el 2004 contra les subvencions encobertes al gegant aeronàutic Airbus ha acabat afectant un petit productor de formatges de la Garrotxa, entre molts altres productes agrícoles catalans i europeus. L'OMC va sentenciar dimecres que, efectivament, les ajudes que es van donar a Airbus van suposar avantatges que van perjudicar els seus competidors. Per compensar-ho, considera que els Estats Units, d'on és originari Boeing –el seu principal competidor–, té dret a posar aranzels als productes europeus per un valor màxim de 7.500 milions de dòlars. L'endemà del pronunciament de l'OMC, l'Oficina de Comerç Exterior dels EUA ha fet pública una llista preliminar dels productes als quals apujaran els aranzels, en principi a partir del 18 d'octubre, quan ja serà ferma la sentència. I entre aquests productes hi ha, evidentment, els avions Airbus, però també vi, oli, formatges, olives i cítrics, que són els que afecten més els productors catalans i espanyols, a més de cafè, whisky, cotxes i fins i tot jerseis, que afecten països com Alemanya, el Regne Unit o França, que amb Espanya són els estats que van donar ajuts a Airbus.

A Catalunya, no són gaires els productes afectats –es xifren en uns 100 milions d'euros, per la qual cosa els aranzels tindrien un cost d'uns 26 milions–. Però l'efecte de les noves taxes és més important per al conjunt d'Espanya, especialment a Andalusia. A més, també ens repercutirà negativament que els aranzels afectin economies de les quals som molt dependents, com l'alemanya, que ara ja està a les portes d'una crisi i que podria rebre un cop molt dur en les exportacions d'automòbils. La preocupació s'ha estès entre els productors europeus, que reclamen que s'obri una nova negociació amb els Estats Units per mirar d'evitar aquesta pujada.

Tanmateix, no sembla que hagi de ser una negociació fàcil, perquè entrem en una nova fase de la guerra comercial declarada per Donald Trump contra gairebé tot el món. El president dels Estats Units va tenir com a lema de campanya "Amèrica, primer", i l'està complint encara que això pugui provocar una recessió econòmica que acabi afectant el seu propi país. Quan encara està obert l'enfrontament amb la Xina –molt més greu pel volum de negoci i les repercussions estratègiques i mundials que suposa– ara inicia una altra batalla amb la Unió Europea. Brussel·les, però, ja ha avisat que té plantejada una demanda similar davant l'OMC per les ajudes que els Estats Units van donar a Boeing; i que, per tant, és probable que també acabi posant aranzels als productes nord-americans.

S'ha instal·lat, doncs, la llei del Talió en les relacions comercials mundials. El multilateralisme cada cop és més feble i les normes de comerç mundial comencen a ser paper mullat. La Unió Europea està en hores baixes amb el Brexit a les portes, l'expansionisme xinès i l'intervencionisme rus interferint en les polítiques. Només li faltava la guerra comercial oberta per Trump, un proteccionisme que ningú sap les conseqüències que acabarà provocant.

stats