31/01/2015

L’humor com a arma

1 min

L’humor ha estat sempre l’arma que els oprimits han utilitzat contra la retòrica dels opressors. Bakhtin ens va ensenyar a entendre el paper de crítica social de la paròdia i el Carnaval. Els escriptors de la picaresca figuren entre els millors crítics de la Castella decadent del segle XVII. Entre nosaltres, també, la sàtira va ser essencial en l’expansió del catalanisme popular, des de les “gatades” de Pitarra a La Campana de Gràcia.

Aquesta funció la van fer, en els darrers anys del franquisme i els primers del postfranquisme, alguns humoristes, entre els quals el Perich d’ Autopista va ser una figura fonamental. Por Favor, la revista que ell, Forges i Vázquez Montalbán van fundar, és una de les millors fonts per entendre la realitat d’una Transició mitificada pels que l’utilitzen com a coartada.

En un món com l’actual, cada vegada més miserable i més corrupte, ens fan falta humoristes que, com el Perich, ens ajudin a despertar-nos de la nostra vergonyosa tolerància. Per això és tan oportú recordar-lo.

stats