Misc 11/10/2019

Dues mosses d’esquadra, denunciades per com van tractar una menor violada

La noia va estar a punt de no acudir a la justícia perquè les agents no la van creure i van riure’s d’ella

4 min
La Joana va ser víctima d’una agressió sexual a Blanes aquest juny.

Barcelona“Si t’haguessin violat vindries histèrica, estirant-te els cabells i molt més afectada”. Aquesta és una de les frases que s’inclouen en l’escrit que la Joana -nom fictici per preservar la identitat de la noia- assegura que va dir-li una agent dels Mossos d’Esquadra quan va anar a denunciar una violació. Ella era menor. L’havien agredit sexualment dos nois en una discoteca de Blanes dissabte a la nit, a mitjans de juny, i a quarts d’una de dilluns, sense dir res a casa i acompanyada per dues amigues, va anar-se’n a una comissaria del Maresme per fer la denúncia.

La conversa amb les dues agents que la van atendre va durar poc més de 15 minuts. Va sortir desfeta. Sense ganes de seguir endavant amb la denúncia. “Estava pitjor que quan hi vaig entrar, no tenia ganes de res. És molt greu, no sabia què fer. Em van fer molt mal”, explica la Joana, ara ja major d’edat. Si no arriba a ser per la seva mare, que aquella tarda va percebre que la seva filla no estava bé, el dolor hagués quedat enterrat. Qui sap si silenciat per sempre. La mare, però, va notar que alguna cosa passava i, tot i que no va poder arrencar-li res, va trucar a una de les amigues, que li va acabar explicant el que havia passat.

“La teva narració dels fets no és creïble, on tens els blaus que mostren que has sigut forçada?” “Per què penges certes fotos a Instagram?” “Si vas borratxa passen aquestes coses”. “Si ets capaç de perrear has de ser capaç de defensar-te”. “Si jo fos la teva mare...” “Moltes noies venen a fer denúncies falses, tu sembles una d’aquestes”. Aquestes són algunes de les frases que la Joana assegura que les dues agents van dir-li mentre estaven tancades a l’interior d’una sala, i que s’inclouen en l’escrit presentat als Mossos d’Esquadra. Una queixa que tramita la divisió d’Afers Interns.

La van fer dubtar

“No es van creure res del que vaig dir, no paraven de qüestionar-me i enriure-se’n”, lamenta la noia, que va presentar la queixa a finals de setembre, després d’un estiu per intentar recuperar forces i superar el trauma que va patir. “Vaig sortir pensant que no volia seguir endavant amb tot això. Estava impactada, trista, però no em sortien les llàgrimes perquè no puc plorar en públic”, explica amb veu ferma.

La seva mare la va dur a l’Hospital de Calella, on li van fer les proves de transmissió sexual. Els Mossos hi van anar per prendre-li declaració. L’endemà, acompanyada de la mare, la Joana va anar a posar la denúncia en una altra comissaria, aquest cop a prop de la discoteca on van passar els fets. L’agent que les va atendre, quan li van explicar la seva experiència amb les dues agents dels Mossos, va emplaçar-les a presentar una queixa i no deixar passar l’actitud que havien tingut amb ella. Aquell cop la Joana es va sentir escoltada i protegida. El tracte va ser “excel·lent”, diu la mare. A més, quan van presentar la denúncia la policia ja tenia identificats els agressors. La patrulla que la nit anterior havia anat a l’hospital havia fet la feina i havia iniciat la recerca d’informació sobre els dos nois -majors d’edat- que l’havien agredit sexualment. Ella els va poder identificar perquè havien estat parlant una estona fora de la discoteca i havien compartit els perfils d’Instagram. De fet, un dels dos nois ja la tenia bloquejada.

Menyspreu on menys l’esperes

“M’esperava que al ser dones tinguessin més empatia, no et poden qüestionar de primeres, són persones que t’haurien d’ajudar i no deixar-te de costat. Estava en una situació molt vulnerable, era molt fàcil de manipular”, recorda la noia de la seva experiència inicial amb les dues agents. La Joana té clavat que a les parets de la comissaria hi havia cartells informatius sobre què han de fer les víctimes quan reben una agressió sexual, i justament allà, on havia de ser escoltada -diu ella-, la van tractar amb menyspreu.

Els Mossos estan investigant el cas per aclarir els fets, parlant amb les dues agents implicades per saber la seva versió. Fonts del cos remarquen la sensibilitat que es té amb aquest tipus de qüestions i apunten que totes les comissaries de Catalunya tenen un grup d’atenció a les víctimes d’agressions sexuals, agents amb formació específica sobre aquesta matèria que s’encarreguen de fer un seguiment de les denúncies parlant periòdicament amb les persones afectades. En qualsevol cas, no es pot confirmar que les dues agents que van atendre la Joana per primera vegada formessin part d’aquest grup especialitzat.

Mentre el despatx Nèmesi Advocades porta la denúncia contra els dos agressors, la Joana intenta recuperar la normalitat. “Els primers dies van ser molt durs, tot em recordava l’agressió. Tenia malsons... De fet, els continuo tenint. Sento les veus dels agressors, el seu registre de veu. Em deien: «Has fet un trio? Avui serà la primera vegada»”.

L’agressió es va produir en un carrer pròxim a la discoteca. La Joana havia conegut els nois al demanar-los tabac. Li havien proposat de fer una volta i ella hi havia accedit. Però un d’ells, quan estaven sols i l’altre havia anat al cotxe, la va agredir sexualment entre dos cotxes. El segon, quan va tornar, no va fer res per aturar-ho i, fins i tot, va proposar fer un trio i que li fes una fel·lació. “Estava en xoc, immobilitzada per les mans”, recorda. Finalment, va aconseguir escapar-se’n. No sabia què fer. Tenia por. Va trigar dos dies a convèncer-se per denunciar. I no la van creure. Una actitud de les dues agents que va estar a punt de silenciar el cas per sempre.

stats