LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Misc 13/07/2016

Rivera cedirà l’abstenció a Rajoy per forçar Sánchez a seguir-lo

Proposarà a la cúpula de C’s girar full en el veto al líder del PP

i
Ferran Casas
3 min
Rajoy completarà avui la seva ronda de contactes amb tots els líders polítics amb la trobada amb el socialista Pedro Sánchez. Ahir va començar el dia veient-se amb Albert Rivera, de Ciutadans (a la imatge), 
 I a la tarda ho va fer amb Pablo Iglesias, de Podem, i amb Francesc Homs, de CDC.

MadridCiutadans s’ha proposat convertir-se en la palanca que acosti les posicions del PP i el PSOE. Albert Rivera considera que els populars han de governar i, malgrat que no ho hauria volgut i en campanya va reiterar el veto, s’ha resignat a acceptar que ho segueixi fent l’ara president en funcions Mariano Rajoy. Per aconseguir-ho cal, però, que el PSOE es mogui i passi del no a l’abstenció. El líder liberal pensar que la millor manera d’aconseguir-ho és començant a moure’s ell. Per això, després de reunir-se ahir amb Rajoy durant una hora i mitja al Congrés, ha convocat aquest matí l’executiva del partit. Damunt la taula la proposta de passar del no a Rajoy a l’abstenció buscant que el PSOE també els acompanyi i faciliti un govern en minoria del president en funcions.

Rivera va proposar just després del 26-J una taula a tres amb el seu partit, socialistes i populars per posar fil a l’agulla a les negociacions per formar un govern “estable i constitucionalista”. Una opció que veia amb bons ulls Mariano Rajoy sempre que no se’l vetés a ell, però a la qual el PSOE s’ha negat en rodó. De fet, el comitè federal va acordar per assentiment votar no a la investidura de Rajoy tot i que també es va posicionar en contra d’unes terceres eleccions. La reunió que aquest matí mantindran Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, i que tancarà el cicle que ahir va seguir amb les trobades del candidat del PP amb Rivera, Iglesias i Francesc Homs, serà la pedra de toc.

Rivera va explicar ahir que “tothom ha de cedir” i en el seu cas es va felicitar d’haver “refet els ponts” amb el líder del PP. Refer els ponts no vol dir, segons el dirigent liberal, ni acabar votant a favor de la seva investidura ni compartir-hi el govern. Segons ell el que farà quan hi hagi un nou govern serà pactar “llei a llei” i aprofitar els “ponts de diàleg” després d’una trobada “constructiva” per fer-se sentir en els grans assumptes de la legislatura, com ara el compliment de la política macroeconòmica que marca Brussel·les.

La idea de l’“oposició constructiva” serà aquest matí damunt la taula de l’executiva de Ciutadans, que en principi no hauria de donar cap sorpresa i hauria de secundar la posició del líder del partit. L’argument de Rivera és que els partits no es poden instal·lar en “posicions maximalistes” i que els primers que ho han de fer són ells. “Estem abocats a entendre’ns. Tots hem de cedir, els espanyols s’ho mereixen”, va dir per advertir seguidament que unes terceres eleccions “no són opció”.

Interessos compartits

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va indicar que la trobada de Rajoy i Rivera era “una primera presa de contacte” però va exhibir cert optimisme “per l’interès compartit de no repetir eleccions”. Hernando va recordar que amb l’abstenció de Ciutadans no n’hi ha prou, ja que si el PSOE no revisa la seva posició i segueix votant no, els vots negatius a investir Rajoy seguiran sent superiors als vots afirmatius.

Sectors del PSOE esperaven un acord entre el PP i C’s que garantís a Rajoy 169 escons per després abstenir-se ells i permetre’s una investidura en segona volta, però Rivera ja va deixar clar que no està disposat a mullar-se més del que ho faci Pedro Sánchez.

Iglesias ja avança que si el PSOE entra en el joc, ell liderarà l’oposició

Les possibilitats de Mariano Rajoy de ser president del govern “passen pel PSOE”, i si Pedro Sánchez, ja sigui votant a favor o abstenint-se, facilita la seva investidura “se situarà de manera més o menys intensa com a soci en els pròxims anys”. És el raonament que va fer Pablo Iglesias després de reunir-se amb Rajoy per abordar la investidura. El cap de files de Podem va recordar que ni en solitari ni amb C’s el PP té prou majoria per tramitar lleis, i per això necessitarà la complicitat del PSOE. Segons ell el que ha de fer Sánchez és “mirar a l’esquerra” i pactar amb ells i els sobiranistes.

stats