Publicitat
Publicitat

Què faria Andorra si Catalunya s’independitza?

No demano una declaració posicionant-se a favor de la separació de Catalunya o en contra. Només m’interesso pel futur d’Andorra

Després de les eleccions catalanes s’obren mil i un fronts plens d’incògnites que s’aniran afrontant amb diferents tempos. El Parlament català ha d’investir un president. El govern espanyol ha de decidir si segueix amb la guerra bruta de la por i les amenaces o si d’una vegada per totes accepta que no tot segueix com al 78 i que ha de dialogar amb els catalans. Amb tots. Tant els que han votat independència, perquè volen marxar de l’estat espanyol; com els que han votat una opció federalista, que implica un canvi en l’organització d’Espanya; com els que han votat seguir lligats al govern de Madrid, perquè la majoria d’aquests han votat un partit que es defineix com a ‘nova política’ i opta a guanyar les eleccions generals del desembre.

Internacionalment també hi ha incògnites. Després que la premsa europea i americana fos més sensata que l’espanyola llegint els resultats del 27-S, és el torn dels governs europeus i els òrgans comunitaris. Aquests hauran, més aviat que tard, de pronunciar-se perquè gairebé 2 milions de ciutadans europeus no estan a gust amb el país del qual formen part. A més, els òrgans jurídics estatals i europeus haurien d’investigar —pel bé de la salut de la democràcia— què ha passat amb aquestes 200.000 persones que no han pogut votar o els seus vots no s’han comptabilitzat, s’han perdut o directament no s’han enviat.

Però també vull mirar més a prop, fixar-me en Andorra. Quin és el seu paper després de les eleccions? Fins al diumenge passat, el Govern no s’ha arribat a pronunciar mai del tot. Sempre s’ha dit que és quelcom que afecta un altre país i que no era cosa nostra. És una postura assenyada. De moment el nostre petit país té relació amb el govern espanyol, i per tant és lògic que no volguessin complicar-se la vida abans d’hora. Però no em crec que de portes endins, els alts càrrecs de l’executiu andorrà no hagin parlat, debatut i segurament discutit, quin hauria de ser el seu paper si Catalunya aconsegueix algun dia la independència.

Perquè canviaria tot. Ja no hi hauria fronteres amb Espanya, només amb Catalunya. Els cossos de seguretat a càrrec de la frontera i de la duana serien uns altres. Els acords de circulació de mercaderies i de persones s’haurien de fer de nou. No es pot obviar que una part molt important del turisme que arriba al país prové de Catalunya. No demano una declaració posicionant-se a favor de la separació de Catalunya o en contra. Només m’interesso pel futur d’Andorra davant d’una possibilitat, que el passat diumenge 27 de setembre, va començar a prendre forma i pot fer-se realitat.