Tortugues de corbata i una esllavissada purificadora

No és explotació laboral, és amor a l'empresa i a l'empresari

Les tortugues amaguen el cap dins de la closca com un mecanisme de defensa per tal de fer front als depredadors. Tinc la impressió que alguns membres de la direcció del centre comercial  Punt de Trobada n'han après molt d'aquest simpàtic rèptil. L'incident que s'ha produït aquest cap de setmana en forma d'esllavissada purificadora (a banda de ser una oportunitat d'or pels saquejadors de perfums), ha servit per treure a la llum casos esgarrifosos de presumpta explotació laboral, tot i que hi ha qui ho descriu com un "ferm compromís amb l'empresa i una clara solidaritat amb l'empresari".

Un cop succeïda la tragèdia, molts treballadors del centre comercial van ser cridats pels seus caps perquè anessin a netejar restes de runa que l'esllavissada havia provocat. Dit i fet, aquest dilluns al matí, tot un seguit d'empleats i com si fossin arqueòlegs a la recerca de la tomba de Tutankamon, romanien plens de brutícia mentre treien aigua, fang i pedres de l'interior dels locals de la planta baixa. Tots ells tenien una cosa en comú, i és que de no ser allà, l'endemà ja no es podrien definir a ells mateixos com a caixers, reposadors o administratius del Punt de Trobada.

Precisament en aquest precís moment és quan entren en joc les tortugues vestides amb corbata que amaguen el cap quan se'ls hi acosta el depredador en forma de periodista. Despenges el telèfon i truques a la direcció per tal d'aconseguir noves fonts o si més no, per donar l'oportunitat que tothom digui la seva acompanyada d'una mínima defensa. Com si d'una mena de disc ratllat es tractés, la resposta per part de la simpàtica secretària de l'altra banda sempre és la mateixa: "Ho sento, ara mateix estan massa ocupats i no poden atendre a la premsa de cap manera". Una frase amb la qual somiaré, no tinc cap mena de dubte. Em pregunto si aquesta poca disponibilitat és perquè la direcció també s'està embrutant la sola de les sabates en la retirada de runes, o per contra, no han tingut temps de rumiar què dir al respecte. Ho tornaré a intentar, tinc clar que algun dia ho aconseguiré.