13/07/2021

Andorra reptes de futur, una experiència reeixida

3 min

AndorraAquest dilluns s'han presentat les conclusions de les sessions de treball que s’han efectuat sota el títol “Andorra, reptes de futur”, que han permès identificar problemàtiques de país i proposar solucions diverses. Sota cinc taules temàtiques diferents s’han concretat 131 reptes que es poden integrar en 34 grans reptes i s’han aportat pràcticament 500  estratègies per fer-hi front. Recordem que les àrees de reflexió han estat: Relacions internacionals i desenclavament físic, Administracions públiques, Transició energètica, medi ambient i canvi climàtic, Transformació i diversificació econòmica, Salut , benestar i solidaritat. S’hi afegien tres temàtiques transversals: Educació, Justícia i seguretat i Finançament de l’estat.

Aquest ha estat un exercici de reflexió sobre el futur d’Andorra, un debat obert i conjunt per ser conscients dels reptes que ens esperen i per abordar de manera compartida com fer-los-hi front. Les reunions es van efectuar sota una metodologia activa que va permetre que cada participant plantegés les seves idees i pogués interactuar amb la resta per matisar o aprofundir alguns aspectes. La premissa del treball era que totes les aportacions eren benvingudes a fi d’enriquir la discussió. El treball de coordinació de la secretaria tècnica, a càrrec de l’Institut d’Estudis Andorrans, ha estat encomiable per arribar a bon port al final de les sessions.

Consell, Govern i Comuns han sumat esforços com a institucions que han gestionat la iniciativa amb una participació oberta a la societat civil i a ciutadans particulars que mostressin el seu interès a poder-hi prendre part. La xifra de participants entre totes les sessions ha arribat a  les 110 persones.

A partir de les propostes de les institucions es va aconseguir la col·laboració d’un grup d’experts als quals se’ls va demanar d’aportar coneixements a les temàtiques específiques. Així s’ha comptat amb 24 pensadors de diferents àmbits que foren escoltats per via telemàtica, degut als constrenyiments encara presents per l’evolució de la pandèmia.

El treball final es pot consultar al web www.visc.ad/processes/andorra-reptes-futur i permetrà difondre el resultat de les anàlisis, alhora que es preveu elaborar una publicació que comenti amb més profunditat el context de les propostes. Cal remarcar que les temàtiques de les taules es van entrellaçar al llarg de tots els debats, fet que permet concloure que la visió transversal és indispensable en la recerca de vies de treball que fructifiquin en resultats adequats.

A “Andorra reptes de futur” s’ha arribat a la conclusió que una gran part dels temes estan interconnectats entre ells, que a les línies de treball de futur dels diferents àmbits s’entrecreuen anàlisis i propostes de solucions. Alhora, s’ha evidenciat que una majoria de participants consideren que cal tenir més indicadors ajustats a les necessitats dels debats i a la presa de decisions. Aquesta idea es complementa amb el fet de compartir com a criteri bàsic que s’ha d’efectuar una avaluació metòdica de l’execució dels projectes, a fi de facilitar la comprensió del seu desenvolupament.

La majoria de persones que van voler debatre en aquest format també van coincidir en què una anàlisi de quins són els reptes a trenta anys vista implicarà canvis sistèmics que hauran d’anar acompanyats de producció normativa ajustada a la capacitat real del país i basats en el concepte de sostenibilitat. Sens dubte la lectura rigorosa i aprofundida dels reptes i possibles solucions que s’aporten a cadascuna de les taules ens ha de permetre, des de sectors diferents però creant sinergies conjuntes, analitzar molt millor el camí que volen emprendre cap a aquesta Andorra futura.

La conclusió més satisfactòria de tota l’experiència es basa en  la valoració d’aquest exercici com a eina d’utilitat per donar resposta a l’enunciat del treball, és a dir, s’haurien de preveure més “Andorra, reptes de futur” perquè el temps de reflexionar ha d’ajudar a assentar visions de futur que potser ara semblen impossibles. Debatre amb la finalitat de compartir tot un ventall de propostes ens obre portes per arribar a prendre decisions que ens han d’empènyer a millorar en cadascun dels nostres àmbits de participació, ja sigui institucional o ciutadana.

 

Roser Suñé, Susanna Vela, Jordi Gallardo, Jordi Torres, Josep Majoral i Jean Michel Rascagnères, integrants del comitè rector d’Andorra: reptes de futur

stats