SALUTACIÓ DEL CAP DE GOVERN
Opinió 07/09/2019

Estendre la mà i forjar consensos

La cultura de coalició estava molt arrelada en la manera de fer dels nostres padrins, molts anys abans de l’aprovació de la Constitució

i
Xavier Espot
3 min

Andorra la VellaBenvolgudes i benvolguts,

Enguany el Dia de Meritxell marca l’inici del primer curs polític de la vuitena legislatura, amb un nou Consell General i un nou Govern. Les eleccions del 7 d’abril van renovar les institucions que ens representen, i vam escollir noves i nous consellers generals que seguidament van donar suport a la constitució del Govern que tinc l’honor d’encapçalar.

Per primera vegada des de l’inici de l’era constitucional Andorra té un executiu de coalició, després que en aquesta vuitena legislatura haguem retrobat aquesta fórmula d’entesa i d’unió en benefici de l’interès general. La democràcia parlamentària es basa en la contraposició d’idees i de programes polítics, però també en la capacitat d’estendre la mà i de forjar consensos que vagin més enllà dels límits del propi partit. Aquesta és la filosofia que van aplicar les tres formacions polítiques que integren el Govern a l’hora de consensuar un programa unitari per als propers quatre anys.

La cultura de coalició, tot i que formalment ha estat absent en els anys transcorreguts des del 1993, forma part de la tradició política andorrana i estava molt arrelada en la manera de fer dels nostres padrins, molts anys abans de l’aprovació de la Constitució. Aleshores, la classe política andorrana s’articulava al tomb de petites formacions parroquials que, un cop escollides, havien de formar majories àmplies i transversals al Consell General.

L’esperit de consens i d’unitat no és una característica social nova, sinó un tret distintiu de la nostra societat, que sempre ha sabut trobar punts d’entesa en benefici del bé comú. I el Dia de Meritxell és el dia de retrobament i d’unió per excel·lència: el dia de la nostra patrona és el dia de tots i és, sens dubte, un bon moment per refermar els consensos necessaris al tomb dels grans reptes del país.

És amb aquesta voluntat que des del Govern hem proposat un pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la Unió Europea, perquè és el requisit indispensable per implicar la ciutadania en la definició del contingut de l’acord amb Europa i consensuar així una posició negociadora sòlida. D’altra banda, també estem treballant en dos pactes d’Estat més que properament presentarem a la resta de forces polítiques: el pacte per a la sostenibilitat del sistema de pensions i el pacte sobre el sistema de salut pública. Garantir la sostenibilitat de les pensions i del sistema públic de salut és reforçar dos pilars bàsics de la cohesió social i de la qualitat de vida.

Estic convençut que la voluntat d’entesa i de pacte expressada pels ciutadans i les ciutadanes a les urnes i que hem sabut traslladar al Govern, també presidirà els treballs d’aquests tres grans acords de país.

Els tres pactes d’Estat proposats reflecteixen tres dels grans reptes de futur que tenim com a societat. Però aquesta visió a llarg termini no ens pot fer perdre de vista les qüestions més properes, immediates i urgents que també requereixen la nostra atenció. Una de les nostres prioritats de cara a aquest nou curs polític serà trobar solucions realistes a la manca d’habitatge, incentivant la construcció i posada al mercat de més habitatge de lloguer que reverteixi en una moderació dels preus. També creiem que hem de seguir fent d’Andorra un país amb uns estàndards d’igualtat i d’inclusió dignes d'una societat moderna, on qualsevol persona tingui els mateixos drets sense cap mena de distinció. És per aquest motiu que hem creat una Secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana. Hem de vetllar per seguir tenint un model de país on la seguretat ciutadana és un dels nostres principals actius i atractius. I, atès que el turisme és la nostra principal font de riquesa, cal seguir buscant, juntament amb el sector, nous atractius que ens permetin construir una experiència única per als nostres visitants.

Al costat de la sostenibilitat econòmica i de la sostenibilitat social, la sostenibilitat mediambiental juga també un paper determinant. En aquest sentit caldrà seguir unint esforços per implementar una nova política energètica, que redueixi la nostra dependència de l’exterior i que aposti de forma clara per l’energia neta i menys contaminant. Andorra ha de ser un país capdavanter en la lluita contra el canvi climàtic i en trobar solucions i oportunitats davant de l’emergència mediambiental que viu el planeta.

El Dia de Meritxell també és el dia de les nostres institucions, un dia de tradicions, un dia inscrit en la cultura andorrana. Des del Govern defensem clarament que la nostra acció cultural ha posar en valor la creació local, ajudant els artistes del país a consolidar-se a casa nostra i a anar més enllà de les nostres fronteres.

Que el Dia de Meritxell serveixi per reforçar tot allò que ens uneix i per aprendre a respectar, valorar i integrar totes aquelles diferències que ens fan ser un país divers.

En aquest dia del poble, us desitjo un feliç Dia de Meritxell.

stats