Opinió 30/03/2019

Les mans al cap

No s'entén l'escàndol per un acord marc que suposadament s'ha d'acordar el juny però que difícilment es farà

i
Joan Ramon Baiges
2 min
Joan Ramon Baiges

No acabo d'entendre perquè hi ha gent que es va posar les mans al cap quan Espot va admetre en el debat de la CEA que la Unió Europea espera tancar un acord marc sobre l'acord d'associació el mes de juny.

On està l'escàndol o la novetat? Això ho va dir l'informe del diputat espanyol Juan Fernando López Aguilar, que l'Eurocambra va aprovar el passat 13 d'abril.

El text, que marca les línies a seguir i diverses recomanacions en la continuïtat de la negociació per l'acord d'associació, destaca la necessitat que Andorra pugui mantenir part de les seves especificitats i també es demana que l'acord sigui aprovat com més aviat millor, concretament abans dels "propers dos anys". Durant el mateix debat de l'aprovació del text, Mimic va apuntar la demanda de la Comissió Europea d'enllestir "l'acord marc" aquest mateix juny i utilitzar els dos propers anys per acabar de definir tota la incorporació del cabal comunitari.

Per tant, ja ho sabíem això del juny i de l'acord marc. Espot no va deixar anar cap bomba durant el debat, i els que van veure focs d'artifici estan molt allunyats de la realitat. L'endemà mateix de l'acord del parlament europeu la ministra d'Exteriors, Maria Ubach, va aclarir conceptes, no va veure desbaratades les paraules de Mimic. Va explicar que aquest anomenat acord marc es refereix al capítol institucional que defineix quins mecanismes i solucions s'haurien de buscar si es creés un litigi entre Andorra i la Unió Europea un cop signat l'acord. "Ho portem negociant aquests darrers quatre anys i ho podrem tancar properament", va ratificar.

Però és clar. Estem en campanya electoral i a vegades les mans es posen al cap abans que el cap tingui temps de pensar el que s'està escoltant. La qüestió és espantar i crear alarmisme. Jaume Bartumeu, que com a president de Progressistes-SDP no és sospitós de tenir gens demòcrates, va assenyalar que "a Andorra acabarem de sortir d'unes eleccions" i el Consell General i el Govern es trobaran "en fase de reorganització". A més, el 26 de maig també se celebraran les eleccions al Parlament Europeu. Bartumeu va descartar del tot que se signi res amb la Unió Europea, en la mateixa línia que va defensar Espot en el debat. Casualitat, o simplement seny i saber del que es parla?

stats