Opinió 22/12/2017

Per Nadal, cada cuina és un corral!

Ja les tenim aquí, les festes de Nadal, fa dos dies recollíem el pessebre, l’arbre, el tió i els torrons… i vet aquí que ja hi tornem a ser!

2 min

Com aquell que diu, encara tenim en ment els últims àpats preparats per a aquestes dates i ja tenim l’estrès de tornar a pensar què farem per sopar el 24, el 25, el 26, i què farem el 31 i 1 per fer gaudir als de casa nostra a la taula, o simplement com els sorprendrem perquè no quedin descontents o massa empatxats com cada any.

La veritat és que pels que ens dediquem a això, ja tenim el nostre estrès també, ja que són moltes hores les que passem dins de la nostra cuina, o al ‘corral’ si escau bé en aquestes dates, per fer les delícies dels nostres clients durant aquestes dates que, si et pares a pensar, la tardor ja la comencem prou animada que enllacem amb el pont de la Puríssima, els sopars de Nadal de les empreses o de les trobades d’amics, del gimnàs, del pàdel, del futbol, dels escacs, de la parada del bus del mati de les criatures, de la parada del bus de la tarda dels més petits… En fi, se’ns acumulen un munt de sopars, i arriba un punt que als restauradors o hotelers ens demanen menús a preus de ganga, perquè hem d’entendre que, tot i la paga de Nadal, tots volem assistir als sopars i la cartera no ens arriba. Però, som nosaltres els que hem de pagar les conseqüències? Aquí us deixo la meva reflexió perquè la tingueu en compte.

Però, al que anàvem. Aquests dies dins del nostre ‘corral’ caram! Que n’és de divertit preparar plats i receptes ‘especials’, cadascú al seu gust o limitacions, plats que no acostumem a cuinar durant la resta de l’any, tirem de receptaris i ara també, que ens ajuda –i molt– una gran eina per als professionals: el senyor Google! Sí, és una gran eina, i moltes vegades ens treu d’algun que altre embolic o dubte.

Moltes hores dins dels nostres 'corrals' per elaborar el bullit i carn d’olla per al dia de Nadal, els canelons per Sant Esteve i, després, de cara a Cap d’Any, ens estirem una mica més amb plats més exquisits, com poden ser el marisc, el cabrit, el foie gras i el salmó salvatge, entre d’altres. Però el que no tenim en compte de tots aquests dies d’empatxos brutals, de grans banquets i d’obrir grans vins i licors per regar-ho tot plegat, és el consumisme desmesurat al qual aquesta societat nostra ens acostuma.

Cal recordar que en aquest món de Déu per molt Nadal que sigui n’hi ha molts que no el gaudiran o el celebraran de la mateixa manera. La causa, la pobresa, la soledat o simplement causes estèrils de la punyetera globalització. Per tant, sigueu feliços amb el molt o poc que pugueu, i gaudiu aquestes festes amb la gent que us estimeu, tot fruint d’una bona ‘teca’, amb respecte per la gent que no té ni una engruna de pa per dur-se a la boca.

Molt bones festes per a tothom i un pròsper any 2018 farcit de molta salut!

stats